Zsinagóga - Hajdúböszörmény

látnivalók Hajdúböszörményben

Zsinagóga - Hajdúböszörmény

1863-ban épült, keleti hatású, s az ortodox zsidó vallás minden elemét jól követő templom. A valaha szebb napokat látott épület belseje egykori szépségének nyomait részben ma is őrzi.

align=left Hajdúböszörmény főterének közelében, a Kassa utcán épült fel 1863-ban. Környezetében egyszerű, földszintes lakóházak állnak. Az épületet 1905-ben bővítették. Valószínű, hogy belső terének festésére is ekkor került sor. Ekkor építették a bejárati homlokzatához a két lépcsőházat. Ezeket később lebontották.

A zsinagóga külső befoglaló mérete 12,45 x 22 méter, párkánymagassága 7,65 méter. A zsinagógai tér 10,55 x 13,40 méter, az ortodox hagyományoknak megfelelően a tér középpontjában bima áll. A női karzatra az előcsarnok két oldalán elhelyezett lépcsőházon keresztül lehetett eljutni, a karzatot két öntöttvas oszlop támasztotta alá. Kazettás mellvédje fölött a kazettás, áttört mellvédmagasítás a szigorú vallási előírások emlékét idézi.

align=right A nyeregtetős, oromzatos épület romantikus stíluselemekkel kialakított főhomlokzata 3 tengelyes, a bejárat hangsúlyos kiemelésével. Az épületet ma különféle toldaléképületek veszik körül, de építészeti értékei műemléki védelmét indokolják. Alaprajzát a korábbi felmérési vázlat alapján rekonstruálták.
Település ismertető
  • Hajdúböszörmény

    Hajdúböszörmény város Hajdú-Bihar megyében, a Hajdúböszörményi kistérségben található. Területi nagyság...

Szállások Hajdúböszörményben



és környékén


További találatok: | |