Zagyvaróna - Salgótarján

látnivalók Salgótarjánon

Zagyvaróna - Salgótarján

align=left Zagyvaróna Salgótarján városrésze, korábban önálló község volt. Közelében van a Zagyva forrása. A középkorban Rónya néven említik az oklevelek.

A település északi végében lévő 423 méter magas Várhegyen állt egykor Zagyvafő vára. A várat valószínűleg a 13. század végén építhette a Kacsics nemzetségből származó Zagyvafői család. A Zagyvafői családnak a 15. század húszas éveiben magva szakadt, így birtokaik Luxemburgi Zsigmond királyra szálltak, a vár ekkorra már romokban hevert.

Az 1440-es években cseh huszita zsoldosok kerítették hatalmukba a környéket, akik újjáépítették a várat. Egészen 1460-ig volt birtokukban, amikor a királyi had visszafoglalta, Mátyás király személyesen is részt vett az ostromban és meg is sebesült. Az ostromban a vár nagyrészt leégett, a régészeti leletek tanúsága szerint megpróbálták valamennyire helyreállítani, de 1478-ban már teljesen romokban hevert és nem is épült fel többé.

A helyi római katolikus templom hajója és szentélye 14. századi, tornya 1896-ban épült. A 19. század első felében báró Prónay Lajos volt a község földesura. A 20. század elején 2244 lakosa volt a falunak. 1973-ban csatolták a települést Salgótarjánhoz.

Település ismertető
  • Salgótarján

    Salgótarján megyei jogú város Észak-Magyarországon. Nógrád megye székhelye, népességét tekintve Szekszárd u...

Szállások Salgótarjánon



és környékén