Volt katolikus tiszttartói kúria - Püspökladány

látnivalók Püspökladányon

Volt katolikus tiszttartói kúria - Püspökladány

align=left A klasszicista stílusú épületet a XIX. század első felében építtette a Magyar Katolikus Vallásalap. Az épület a katolikus tiszttartó lakhelye és gazdaságának központja volt. Az évtizedek során historizáló és klasszicista stílusban felújították és kibővítették.

1945-ben ezt a kúriát is államosítják, és az utcafronti szárnyában a helyi kórház tüdőosztályát helyezik el benne. Ez kezdetben TBC Gondozó Intézete , később Tüdőgondozó Intézet néven működik 2004-ig. Emellett hátsó szárnyában 53-től egészen 87-ig szülőotthon működik, amikor a berettyóújfalui Területi Kórház belgyógyászati rehabilitációs osztálya költözik falai közé. Jelenleg is ebben a funkcióban hasznosítják az épületet.

Az épület - bár többször is bővítették és átalakították - szépen megőrizte eredeti alakját. A főhomlokzatból egy félköríves árkádú, négy toszkán jellegű oszlopon nyugvó, önálló nyeregtetős portikusz lép előre. Az oromzatán kerek világítóablakos timpanon kap helyet. Mellette az egyenes záródású ablakok felett köríves felsőkeret, alatta egybefüggő könyöklőpárkány látható.

Az épület hátsó homlokzatához balról egy oldalszárny kapcsolódik, mely toszkán pilléreken nyugvó üvegezett árkádos folyosót rejt. A szárny végén rizalit zárja az épületet. Az épület jobb szárnyának hátrafutó oldalán is találunk egy trapézoromzatos rizalitot. Kváderkövekből rakott kapuja időtállónak tűnik, ma is ép formájában látja el feladatát.

Cím:
Bajcsy-Zs. u. 7.
Település ismertető
  • Püspökladány

    Püspökladány város Hajdú-Bihar megyében, a Püspökladányi kistérségben, a Hortobágy, a Nagykunság és a Nagy...

Szállások Püspökladányon



és környékén