Vasútállomás - Püspökladány

látnivalók Püspökladányon

Vasútállomás - Püspökladány

Püspökladány nevezetessége a műemlékszerűen felújított Vasútállomás épülete, mely több mint 100 éves. Az épület jellegzetes Tiszavidéki Vasúti felvételi épület. 1989-ben készült el eredeti helyreállítása.

align=left Az első magyar vasútvonal, az 1846-ban átadott Pest-Vác szakasz után 11 évvel már Püspökladányt is elérte a közforgalmú vasút, mely Debrecenbe tartott. Egy évvel később elkészült a Nagyváradra tartó pálya is.

A Kelet-Magyarországon működő Tiszavidéki Vasúttársaság részére a bécsi tervezőiroda több változatú és méretű felvételi állomásépületet tervezett a település nagyságától függően.

align=right A ladányi épületet 1857 és 59 között építették romantikus stílusban, fűrészelt deszkaoromzattal, háromhajós, fából készült vágánycsarnokkal. Az állomásépületek között közepes méretűnek számító éület vágánycsarnokát a visszatérő tűzesetek miatt 1918-ban végleg lebontották. Az állomásépületet 1935-ben és 1989-ben is felújították. A tekintélyes, méltó épület többször is megihlette Krúdy Gyulát munkássága során.
Település ismertető
  • Püspökladány

    Püspökladány város Hajdú-Bihar megyében, a Püspökladányi kistérségben, a Hortobágy, a Nagykunság és a Nagy...

Szállások Püspökladányon



és környékén