Várszínház - Gyula

látnivalók Gyulán

Várszínház - Gyula

A Gyulai Várszínház története 1964-ben kezdődött, amikor Miszlay István, az akkori Békés megyei Jókai Színház igazgató-főrendezője a dubrovniki várban meglátta az ott működő színházat. Az ötlet megtetszett neki, hiszen a lehetőségek Gyulán is adottnak tűntek. Vár volt Gyulán, csak a teátrumot kellett megszervezni hozzá. A lehetőség még azért is kínálta magát, mert a várat 1958-ban restaurálták, így még látogatható is volt. A látogatottságát pedig csak gyarapította volna egy nyári előadássorozat. Így született meg az első hazai várszínház Gyulán, amit aztán követte a többi.

align= left Azóta több mint háromszázhatvan különböző produkció volt látható a Gyulai Várszínház műsorán, melyből százhúsz az intézmény saját bemutatójaként lett számon tartva, s hatvan előadásnak volt ott az ősbemutatója. Érdekességként megjegyezhető, hogy a hazai színházak közül Gyulán mutatták be a legtöbb magyar drámát a II. világháború óta.

Pedig a színháznak csak nyári produkciói vannak, állandó társulata, színészei pedig egyáltalán nincsenek. De van színidirektora, művészeti igazgatója és főrendezője. Az alapító igazgató-főrendező Miszlay István volt, de dolgozott itt Sík Ferenc, a Nemzeti Színház híres főrendezője is, aki Sütő András darabjait vitte színre. Színészek közül megfordult itt Domján Edit, Latinovits Zoltán, Sunkovits Imre, Őze Lajos, valamint a Nemzeti Színház teljes társulata. Az elmúlt negyven év során több ezren álltak már ezeken a deszkákon, hiszen kiváló nyári játék pihenéssel egybekötve.

align= right Eleinte főként történelmi darabokat játszottak, 1973-94 között Gyula főként a határon túli magyar dráma bemutatóhelye volt. Az 1981-es nyári évadot Bartók Cantata Profanajával nyitották meg, 1986-ban Háy Gyula Attila éjszakái, 1987-ben Sütő András Álomkommandóját vitte színre Sík Ferenc, 1992-ben pedig Páskándi Géza gyönyörű drámai szövege, a Tornyot választok szólt a közönséghez.

Az 1990-es évektől pedig ezek a nyári programok Gyulai Várszínház fesztivál elnevezéssé nőtték ki magukat. Méghozzá művészeti fesztivállá, hiszen a színház mellett ide csapódott zene, népi- és iparművészet, tárlatok és a szórakoztató műfajok. Idén a hathetes évadba belefért a dzsesszfesztivál, a humorfesztivál, néptáncbemutató, ahol megjelent a Magyar Állami Népi Együttes is, bemutatva a Naplegendát, Markó Iván rendezésében. Gyerekek számára rendezték meg az ingyenes "Kőrösvölgyi Sokadalom" elnevezésű rendezvényt, tehát biztos, hogy mindenki talált kedvére való programot.

align= left
Település ismertető
  • Gyula

    Válassza úti célként az ezerarcú Gyulát! Élvezze a város szépségét, gyógyuljon fürdőnkben, pihenjen száll...

Szállások Gyulán



és környékén