Várpince Kiállítóhely - Mosonmagyaróvár

látnivalók Mosonmagyaróváron

Várpince Kiállítóhely - Mosonmagyaróvár

A mosonmagyaróvári Várpince és Vár-tó bemutató, oktató, rekreációs és turisztikai központ 2008. májusában nyitotta meg kapuit. A Vár-tó és a Wittmann-park közötti terület szigetközi növények telepítésével természetvédelmi bemutató jellegű kialakítást kapott.

align=left Mosonmagyaróvári Várpince és Vár-tó bemutató, oktató, rekreációs és turisztikai központ táján már a római korban a Duna partján haladó katonai kereskedelmi út egyik őrállomása állt.

Az Óvári vár, ez a páratlan szépségű és értékű műemlék együttes a városba látogatók számára határozott célpont, ám nem rendelkezett semmilyen turisztikai szolgáltatást nyújtó közösségi térrel. 2004-ben merült fel annak lehetősége, hogy a Vár-tó és – a félig a föld alatt húzódó – a vár épületét majdnem körbeölelő várpincerendszer turisztikai hasznosításán gondolkozhassanak.

align=right A tulajdonos, a Nyugat Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kara, a tavat úgy kívánta megújítani, hogy az egyaránt alkalmas legyen közösségi célra- gyermekhorgászat, csónakázás, korcsolyapálya-, és tegye lehetővé az oktatási funkciók ellátását, halbiológiai kutatások elvégzését.

A felújított, több mint 500 négyzetméter területű Várpincében a hatalmas boltozatos helyiségek sora egy elliptikus alaprajzú kupolával fedett teremmel kezdődik, amely bejárati előcsarnokként is működik, ruhatárral, információs pulttal, horgászkellék és emléktárgy eladó résszel. Ebből juthat át a látogató főzőbemutató és éttermi részbe.

align=left A bemutató konyhát csak egy alacsony üvegfal választja el a fogyasztótértől, így a vendégek folyamatosan figyelemmel kísérhetik a megrendelt ételek - a Szigetköz különleges halételeit - készítését, tálalását. A fogyasztótérben egyidejűleg mintegy 40 vendég kiszolgálására van lehetőség, az étterem előzetes bejelentkezés után vehető igénybe.

Egy átjárón keresztül jutunk a kiállító terembe, ahol az egykori mesterségek közül az aranyászat és a halászat tárgyi emlékei, megőrzött dokumentumai, fényképei láthatók, párhuzamos kiállításként a Hansági Múzeumban fellelhető népviseletek és a népi kultúra emlékei gyönyörködtetik a látogatókat. A következő teremben a szigetközi vizek lakói tekinthetők meg. A várpincében található akvárium terem különleges látványosság azok számára is, akik nem szakértői, csak csodálói a természetes vizek színes élővilágának.

align=right A várkert, amely a Vár-tó és a várpince között található, a szigetközi növényeket bemutató terület. A víz adta csendes környezet nyugodt pihenőhelyet ad a Szigetközből érkező kerékpárosoknak, a város és a környékén fellelhető gyógy és termálvíz fürdőiben kikapcsolódó vendégeknek, de azoknak is, akik a város egyéb nevezetességeivel ismerkednek, vagy az egyre bővülő egészségturizmus egy- egy speciális ágát, szolgáltatását veszik igénybe.

Történelmi hangulat és korszerű szolgáltatások jegyében készültek el a XVI. századi kazamatákban, azok a fogadó, kiállító és vendéglátó helyiségek, amelyek bőséges információt nyújtanak a Szigetköz és a Csallóköz hajdani lakóinak életéről, a víz és az ember kapcsolatáról, a vízi világ sokszínűségéről, s ha valaki különleges halételeket akar kóstolni, arra is van lehetősége.
Település ismertető
  • Mosonmagyaróvár

    Mosonmagyaróvár az ország nyugati kapujában, az osztrák határtól 6, a szlovák határtól 13 km-re fekszik. 32 e...

Szállások Mosonmagyaróváron



és környékén