Városi Stadion - Ózd

látnivalók Ózdon

Városi Stadion - Ózd

align=left Az 1940-es évek végére láthatóvá lett, hogy a velencei sportpálya - amely ugyan szép és jó pályákat is tartalmazott - a fejlődő ózdi sportélet fékezőjévé vált. Egyöntetű volt a vélemény, hogy stadiont kell építeni. Az előzetes tervek alapján az új ózdi sportközpont a labdarúgó mérkőzéseken és az atlétikai versenyeken közel húszezer néző befogadására adott lehetőséget.

Az építést 1950-ben, a Magasépítő Vállalat dolgozói kezdték el, anyagilag pedig a Testnevelési és Sportbizottság kétszázezer (!) forinttal segítette a földmunkák kivitelezését. Ezen a költségen építették meg a tribün alapjait. A stadion "felhúzása" kezdetben a helyi sportvezetés és a városi tanács mellőzésével folyt, teljes mértékben a fent említett vállalat dolgozóira volt bízva. Az építkezés azonban lassú ütemben haladt, majd le is állt. 1952-ben, az OTSB változtatott ezen az állásponton, megbízta a városi tanácsot a munkálatok irányításával.

Az akkori ózdi vezetés a járási TSB-vel valamint a Vasas Spot Kör elnökségével karöltve brigádokat szervezett és az eredeti terv szerint mintegy huszonöt holdnyi területen a több száz önkéntessel hozzáláttak a munkához. Több határidő módosítás után 1958-ra nagyjából állt az ózdi stadion. ekkor a füves labdarúgó pályán négyezer ülőhely és tízezer állóhely várta az ózdi futballbarátokat. A centerpálya mellett végeztek salakos edzőpálya és a klubház építésével is.

align=right Az új stadion első mérkőzésén, 1958.február 16-án az Ózdi Vasas gárdája háromezer néző előtt 2-2-es döntetlent játszott a Bp. Láng Gépgyár csapatával. Az új létesítmény első hazai gólját Siska szerezte egy távoli lövésből. A hivatalos nyitómérkőzést azonban egy héttel ezután tartották. Az ózdi futballisták az Újpesti Dózsát látták vendégül és 4-3-as győzelmet arattak.

1959-től fokozatosan épült, fejlődött az ÓKSE stadionja. Felépítették az öltözőket, szertárakat, megépült a modern kézilabda-pálya, 1969-ben a modern négysávol tekecsarnok, és három évvel ezután elkészültek a teniszpályák is.

Cím:
Ózd, Bolyki főút 4.
Tel.: 48/470-376; 48/569-201; 48/569-202
Nyitva tartás: H-V 7-22 óráig
Település ismertető
  • Ózd

    Ózd város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, az Ózdi kistérség központja. A megyeszékhely után a megy...

Szállások Ózdon



és környékén