Városháza - Szekszárd

látnivalók Szekszárdon

Városháza - Szekszárd

align=right A városházát Tormay (Krenmüller) Károly megyei főorvos tervezte. A megnyitó napján (1846. okt. 18) Liszt Ferenc hangversenyezett a vármegyeháza nagytermében. Az épület homlokzata eredetileg a vármegyeházáéhoz haso align=rightló stílusú volt, a kinyúló ülésterem tetején timpanonnal, alatta oszlopsorral. Az oszlopsor alapozása azonban nem volt megfelelő, nem vette figyelembe a talajmechanikai sajátosságokat, megsüllyedt a fél ülésteremmel együtt, az épület megrepedt, az átépítés halaszthatatlanná vált.

align=left Egy 1905-ből származó jegyzőkönyv szerint a tanácsnokok az épület repedésein át kiláttak a térre. Ezt követően építették át a Városházát Diczenty László szekszárdi építész tervei szerint. A homlokzatot ekkor alakították át a századforduló környékén kedvelt szecessziós stílusban. Noha az átalakítás 1908-ban lett kész, az épület kapujánál látható kőtábla az 1904-es évet jelöli meg az átalakítás évszámaként. A város kőbe faragott címere az 1985-ös felújítás alkalmával került a homlokzatra.

align=RIGHT A házasságkötő terem két falfelületét Sarkantyú Simon 1976-ban készített secco-ja díszíti, amely egy falusi lakodalmas jelenetet ábrázol. A lépcsőházban Baky Péter két pannója látható 2000. aug. 20. óta. A polgármesteri tárgyaló falát Szily Géza gobelinje díszíti. Az épületet ma is eredeti rendeltetése szerint használják. Cím: Béla tér 8.
Település ismertető
  • Szekszárd

    Szekszárd a nemes borok és a művészetek városa. Tolna megye székhelye a Dunántúli-dombság és az Alföld talál...

Szállások Szekszárdon



és környékén