Vármúzeum - Gyula

látnivalók Gyulán

Vármúzeum - Gyula

A múzeum fő látnivalója az épület, amely Magyarország legjobb állapotban fennmaradt gótikus téglavára. A kiállításokat a Corvin János Múzeum rendezi.

align= left 24 kiállító teremmel várja az érdeklődőket a gyulai vár, mely Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára. Az ide látogatók megtekinthetik, hogyan rendezkedtek be őseink várúrként, hogyan élték mindennapjaikat várúrnőként, miben különbözött a török szandzsákbég hivatali szobája a magyar várúrétól, vagy milyen fegyverekkel harcoltak az elmúlt évszázadok során. A felújított vár földszintjén található a börtön (várszínházi időszakon kívül megtekinthető), a kápolna, a borozó, valamint a kiszolgáló helységek, mint az éléstár, a sütőház, a kovácsműhely, a fazekasműhely. Az emeleten láthatók a különböző lakosztályok (várúri, várúrnői), az alabárdos terem, a szandzsákbég hivatali szobája, a fegyvertár és a lovagterem.

align= right A vár számtalan lehetőséget nyújt különböző rendezvények lebonyolítására: az újraszentelt kápolna, keresztelők, esküvők; a lovagterem fogadások, konferenciák megrendezésére alkalmas. A Castrum Várborozó ezeket kiegészítve, és önálló programok megtartására is alkalmas. Gyermekek számára külön élményt nyújtanak a múzeumpedagógiai foglalkozások, amelyek során nem csak a vár történetével és emlékeivel ismerkedhetnek meg, hanem lehetőségük nyílik különböző tárgyak elkészítésére is.
Település ismertető
  • Gyula

    Válassza úti célként az ezerarcú Gyulát! Élvezze a város szépségét, gyógyuljon fürdőnkben, pihenjen száll...

Szállások Gyulán



és környékén