Újvárosi templom - Tolna

látnivalók Tolnán

Újvárosi templom - Tolna

A szekszárdi újvárosi katolikus templom 1868-ban épült neogót stílusban. A templom felszentelésére Liszt Ferenc komponált egy férfikari misét, amely Szekszárdi Mise címen ismeretes. A bemutató annak idején elmaradt. A templom ad otthont a Szent Mihály vegyeskarnak.

align=left A templom 1864 és 1868 közt épült fel a grazi Hans Petschnigg tervei szerint, aki megnyerte a templomra kiírt tervpályázatot. A tervpályázatokat Ybl Miklós és Reiter Ferenc bírálta el. A templom Hrabovszky Péterné Kassay Anna hagyatékából épült. Az alapítvány ügyeit Augusz Antal vezette, ezért is kerülhetett sor ilyen rangos pályáztatásra.

align=right Augusznak sikerült Liszt Ferencet egy mise komponálására is megnyernie a templom avatására. A Szekszárdi mise el is készült, az 1868-as avatáson a Budai Dalárda mégis a Koronázási mise részleteit adta elő. A templomban 1870-es szekszárdi tartózkodása alatt többször megfordult maga Liszt is. A templom szobrászati díszítéseit a bécsi Joseph Schönfeld végezte el, így a bejárat feletti Pieta is az ő munkája.
Település ismertető
  • Tolna

    oldalunkat folyamatosan fejlesztjük. Ezen az oldalon rövidesen megtalálhatja látnivalóit, nevezetességeit, illet...

Szállások Tolnán



és környékén