Újkollégium - Kecskemét

látnivalók Kecskeméten

Újkollégium - Kecskemét

A Református templommal szemben a Kálvin téren emelkedik az 1912-ben épült Újkollégium. A szecessziós hatású, erdélyi motívumokkal díszített palota a Református Kollégium Általános Iskolájának és Gimnáziumának ad helyet.

align= left A szecessziós újkollégium 1911-13-ban épült Mende Valér tervei alapján. Az épületben református jogakadémia működött. Az építmény ünnepélyességét a 90 méteres homloksík előtt emelkedő középrizalit, a magas, aranyosmaróti piros cseréppel fedett sisakú huszártorony, és a kocsibejáró növeli. A tágas, széles lépcsőház vezet a páratlan szépségű emeleti díszterembe, ahol üvegmozaik-festmények díszítik a keskeny, magas ablakokat. Különösen alkonyati fényben pompás látvány a magyar királyság, a kecskeméti református egyházközség, valamint a helyi református főiskola címere.
align=right A magasföldszintes előcsarnokban tekinthető meg Ferenczy István kiemelkedő jelentőségű rusicai márványból készült domborműve. A kollégium a népművészet motívumai a szecesszió német, valamint az angol és a finn kortárs törekvések hatásait tükrözik. Ebben az épületben működött a hajdani Református Főgimnázium és Jogakadémia. Ma a Református Kollégium Általános Iskolája és Gimnáziuma, valamint a Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára.

Cím:
Kecskemét, Szabadság tér 7.
Telefonszám: 76/486-226
Nyitva tartás:
K-V 10-18 óráig.
Máskor bejelentéssel.
Település ismertető
  • Kecskemét

    Az Alföld minden szépségét és értékét magában rejtő Kecskemét - Bács-Kiskun megye székhelye - Magyarország...

Szállások Kecskeméten



és környékén