Tokaji Múzeum - Tokaj

látnivalók Tokajon

Tokaji Múzeum - Tokaj

Copf stílusú, épült 1790 körül, volt görög kereskedőház. Egyemeletes, hatalmas kosáríves, virágfüzérdíszes kapuval. Kiállításai Tokaj és a Hegyalja mezővárosainak XVI-XX. Századi történetét, a földszinten Béres Béla esperes egyházművészeti gyűjteményét mutatják be.

align=left A műemléki védelem alatt álló, egykori szépségében megőrzött épület, a Tokaj főterén álló polgárházak egyike. A múzeumépület egykor görög kereskedőház volt. Az egyemeletes, szépen tagolt lakóházat 1790 táján a módos, görög eredetű Karácsony család építtette.

A 19. században a Szaszaráthok tulajdonába került, akik szintén a legjelentősebb tokaji kereskedőfamíliák közé tartoztak. Az impozáns épület 1985 óta ad helyet múzeumként állandó, illetve időszakos kiállításoknak. A lakóház kívül-belül gazdagon díszített.

align=right A több, mint kétszáz éves lépcsőkön felfelé ballagva, szintről-szintre érve megismerhetjük mindazt, ami Hegyalját naggyá és ismertté tette.

Ez a terület, már évszázadok óta, a különféle tényezők meg nem ismételhető, páratlan együttállásának köszönheti egyedülvalóságát.

align=left Az épület alatt a hegyaljai hagyományoknak megfelelően kiterjedt pincerendszer húzódik. Itt, a bor tárolására használt üvegedények válogatott anyaga ad arról számot, hogy a "Királyok borá"-nak különleges tárolásai módra volt szüksége. A pinceágakba belépve láthatjuk a katonás rendben sorakozó hordókat.
Település ismertető
  • Tokaj

    Tokaj észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól 54 km-re fekszik, a híres Tokaj-hegyal...

Szállások Tokajon



és környékén