Termál- és Gyógyfürdő - Makó

látnivalók Makón

Termál- és Gyógyfürdő - Makó

Kevesen tudják, hogy a Hagyma fővárosában , Makón- Budapesttől 200 km-re, a nagylaki határátkelőtől 20 km-re- már az ötvenes évek elején felismerték a marosi iszap és a termálvíz gyógyító erejét. Nem sokkal később Dr. Batka István reumatológus főorvos kezdeményezésére elindult a fürdőépítés.

align=left A Termál- és Gyógyfürdő egy makói fürdő-, élmény- és wellnessközpont, a város legjelentősebb turisztikai vonzereje, egyben az ország egyik gyógyászati centruma.

Az első kútfúrások 1956-ban voltak a járási tanács udvarán. A Batka István reumatológus által kezdeményezett fürdőépítés első fázisában 41 °C-os alkálihidrogénkarbonátos hévíz tört fel 993 méter mélyből. 1961-ben a marosi iszapot hivatalosan is gyógyiszappá nyilvánították. A folyó kincse - a városban feltörő hévízzel egyetemben - igen hatásos mozgásszervi reumás betegségek kezelésére.

align=right A termálvizet 1988-ban nyilvánították gyógyvízzé. 1963-ban megnyílt az első tisztasági fürdő Makón, a gyógyrészleg 1982-ben indult. Az intézmény 1991-ben körzeti gyógyfürdő státuszt kapott. 1994-ben vízforgatóssá vált a feszített víztükrű medence, 2002-ben megépült az élménymedence Makovecz Imre tervei alapján.

Két évvel később átadásra került a csúszda, és a hozzá tartozó érkező medence. 2007-ben Csernyus Lőrinc, Makovecz Imre munkatársa tervei szerint felépült a legújabb tanuszoda komplexum, amely az úszásoktatást az egész kistérség gyermekei számára biztosítja.

align=left Vele egy új melegvizes termálkútat is fúrtak, a kültéri medence mellé pedig egy impozáns, fogadóépület is felépült, amelyben lehetőség van úszásra és a wellnesselemek kipróbálására. 2008-ban elkezdődött a fürdőfejlesztés legújabb és legnagyobb szakasza, amelynek során több, mint 10 ezer négyzetméteres új fürdőépület épülhet, amely négyes célú lenne: benne minden korosztály találna kedvére valót.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén