Tác-Gorsium - Székesfehérvár

látnivalók Székesfehérváron

Tác-Gorsium - Székesfehérvár

A Gorsium Régészeti Park a székesfehérvári Szent István Király Múzeum részeként működik a Tác község határában lévő nagy római kori ásatás területén.

align=right A 150-200 hektár nagyságú területen a Kr.u. I. században katonai tábor állott, a II-III. században Pannonia Inferior provincia császárkultuszának és a tartománygyűlésnek (concilium provinciae) volt a székhelye. A III. század végétől új város épült fel az elpusztult település helyén: Herculia, amely feltehetően Valeria provincia székhelyeként szolgált.

Az 1934-39-ig és az 1954-ben végzett ásatások után 1958-ban indult meg a folyamatos feltárás, amely 1999-ig a település 5%-ára terjedt ki: a szentkerület egyharmada az Augustus-templommal, Gorsium déli épületei, Herculia központja a városfalakkal a látogatók számára mint régészeti park egész éven át megtekinthető.

A Szabadtéri Múzeum 1962-ben jött létre: a feltárt romterületen túl állandó kiállítás, kőtár és kulturális programok segítségével ismerteti meg a látogatót a letűnt korok világával. A római ünnepekhez igazodó programok közül - melyeket a kifejezetten erre a célra épített színházban tartanak - az évadnyitó Floralia (április 28 - május 3) és a nyárvégi Ludi Romani rendezvények antik darabok bemutatásával, gladiátor játékokkal, felvonulásokkal és egyéb programokkal szolgálják az ókor kulturális örökségének terjesztését.

align=left Az 1934-39 közötti, a IV. századi palota területén végzett feltárásokat 1955-ben Thomas Edit publikálta. Az 1958-ban megindult állandó ásatások jelentéseit a Szent István Király Múzeum tudományos folyóirata, az Alba Regia folyamatosan közli: eddig 27 kötete jelent meg. Az ásatásokról 1960 óta katalógus áll a látogatók rendelkezésére: a 6. kiadás 1996-ban jelent meg.

További információk:
Gorsium Szabadtéri Múzeum - Régészeti Park
Tác Fő u. 6
Tel: +36 (22) 362-243
Település ismertető
  • Székesfehérvár

    Székesfehérvár Fejér megye megye székhelye, egyben megyei jogú város, az ország kilencedik legnépesebb városa...

Szállások Székesfehérváron



és környékén