Táb-puszta - Tábi-kastély - Varsány

látnivalók Varsányon

Táb-puszta - Tábi-kastély - Varsány

Táb-pusztán található a Tábi kastély romja. A 32 szobás kastély valószínűsíthetően 1938 körül készült el, amely a Schnetzer-gazdasághoz tartozott. ( A tulajdonos a Glück-testvérektől vásárolta meg).

A pusztán élők visszaemlékezései alapján szépen berendezett, vízzel, lifttel ellátott épület volt, amelyet a tulajdonosai csak nyaranként laktak. (A birtok ügyeit az intéző végezte)
A II. világháborúban a német és az orosz csapatok szálláshelyévé, fosztogatásaik martalékává vált. A háború után pusztulásra ítéltetett, hiszen az épület 50%-os károsodást szenvedett, ekkor veszett el berendezésének nagy része is.

A berendezéseket, használati tárgyakat a katonák tették tönkre, valamint a helyi lakosság hordta szét. Az államosítás után időnkét magánszemélyek lakták, majd 1982-től 1989-ig a helyi Termelő Szövetkezet használta méreg raktárként. Állagmegőrzés hiányában gyorsuló ütemben pusztult a kastély, ma már lebontásra van „ítélve”.

A kastély romjától tovább haladva már messziről megpillantható a víztározó, amely festői környezetével kiváló lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, pihenésre.
Település ismertető
  • Varsány

    Varsány az Északi Közép-hegység és a Cserhát északi részén, Nógrád megyében Szécsény várostól délnyuga...

Szállások Varsányon



és környékén