x

Szobrok - Dunaújváros

Látnivalók

Szobrok - Dunaújváros

A Duna parton sétálgatva nem csak a gyönyörű panorámát, valamint az immár arborétumok növénytársulásainak sokféleségét idéző parkot csodálhatjuk meg, hanem azt a mintegy hatvan szobrot is, amelyek az 1974 óta kisebb-nagyobb rendszerességgel szervezett Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep és Szimpózium zsűrizett alkotásai.

Somogyi József Martinász szobra a város egy korábbi címerében is feltűnt. Somogyi másik szobra az Aratók a felső Duna parton látható.

A Kistemetőnek nevezett park szélén, a Szilágyi Erzsébet út és Aranyvölgyi út torkolatánál álló 1948/49-es szabadságharc emlékművének alkotója: Palotás József.

Megtekintésre érdemes még a Május 1. utca és az Építők útja kereszteződésénél álló Ady Lédával című szobor (Borbás Tibor alkotása)

A város egyik nevezetessége a Széchenyi Istvánt és Kossuth Lajost ábrázoló szoborkompozíció. Az alkotás még igen fiatal, hiszen 1998. március 15-én avatták fel. Az alkotók: Vadász Bence építész, Veres Kálmán szobrászművész és Lehoczky János díszkovács.

Az ötvenes évek egyik jellegzetes dokumentumának számító Domanovszky Endre alkotás, a Munkás-Paraszt szövetség még ma is a Dunaferr Rt. Vasmű téri bejáratát díszíti.

A város egy másik fontos mozaikja, többek között Iván Szilárd és Matteoni Eszter készítette Allegória című műve, a Bartók Béla téren, az üzletház falán található.