Szentistvánvölgyi malom - Ábrahámhegy

látnivalók Ábrahámhegyen

Szentistvánvölgyi malom - Ábrahámhegy

Ábrahámhegy északi kijáratánál a Szent István völgyben a patakra települt vízimalmot, amely Pesty Frigyes 1864-es kéziratos helynévgyűjteményében "salföldi Burnót malmocska" néven, Jankó János néprajzi könyvében (1902) pedig Pusztamalom néven szerepel, míg az 1850-es kataszteri térkép szerint Fehér malom a legrégebbi elnevezés.

Későbbi elnevezései: Csigó-malom, Leposa-malom, Szent István-völgyi malom. A hagyomány szerint római alapokra épült. Azt tartják, hogy a malmot a Csigó és Leposa családok építették át. A harmincas években a malom tulajdonosa, Leposa Kálmán kiíratta az épületre: Szentistvánvölgyi malom. Ismert tény, hogy ezidőben Salföld jóformán egész népessége itt őröltette meg minden gabonáját.

Az ötvenes évek után, amikor a malom már nem működött, az itt a közelben található homokkő felhasználásával kaszakövet készítettek az épületben. A hajdani Szentistvánvölgyi malom ma lakóházul szolgál. A Műemlékfelügyelőség a malmot 1804. évi építésű, műemlékjellegű, barokk jelleget hordozó építményként vette nyilvántartásba.
Település ismertető
  • Ábrahámhegy

    A Balaton északi partján, a Badacsony-hegytől keletre, Révfülöp községtől 5 km-re, a 71-es út mentén találha...

Szállások Ábrahámhegyen



és környékén