Szent Miklós római katolikus templom - Sárvár

látnivalók Sárváron

Szent Miklós római katolikus templom - Sárvár

A XIV. századi gótikus templomot 1730 körül a barokk, a XIX. század második felében a neogótikus-romantikus ízlés szerint alakították át. Feltételezések szerint itt temették el Tinódi Lantos Sebestyént 1556-ban.

align= left Sárvár egykori plébániatemploma volt az 1912-ig közigazgatásilag önálló Sáron álló középkori eredetű katolikus templom. A mindenkori sárvári plébános 1767-ig Sáron lakott. A templom első írásos említése 1454-ből való, de már akkor is régi épületnek számított. A középkori eredetére vall gótikus stílusú tornya, keleti tájolása, az ablakok déli elhelyezése, s a tornyon 1758-ban még létező régi szobrok. Mai alakját a XIX-XX. századi átalakítások során nyerte el. Az 1830-as, vagy az 1868-os átalakítás során festett fa mennyezetét cseh- süvegboltozatra cserélték.



align= right A XX. századi átalakítás folyamán neogótikus külsőt kapott. Kultúrtörténeti jelentőségét az adja, hogy a templomot körülvevő régi temetőben, vagy a templomtérben temették el Tinódi Lantos Sebestyént, a török-magyar harcok krónikását 1556. január végén.

Cím: Sárvár, Sársziget út 54.
Telefonszám: 95/320-918
Nyitva tartás:
H-Szo: 9-20, V: 7-20
Település ismertető
  • Sárvár

    Sárvár nagy múltú nyugat-dunántúli kisváros, amely a Vas megye földrajzi tengelyét képező Rába folyó két p...

Szállások Sárváron



és környékén