Szent Miklós római katolikus templom - Kecskemét

látnivalók Kecskeméten

Szent Miklós római katolikus templom - Kecskemét

align=left Közismert nevén Barátok temploma. "Kecskemét legrégibb építészeti emléke, a XIII. század vége felé építették. A faragott gótikus lábazat és támpillér a XV. század építészetének nyomait viseli. 1647-ben a ferences szerzetesek vették át a templom és a plébánia vezetését.

Innen származik a "Barátok temploma" elnevezés. A török dúlások igen megviselték a templomot, míg végül is 1678-ban leégett. Ekkor pusztult el a lángokban az addigi fatorony is. Újjáépítése után 1779-80-ban bővítették a régi barokk stílusban, ugyanakkor építették az új kőtornyot. 1911-es földrengés a tégla boltozatot annyira tönkretette, hogy azt le kellett bontani, s 1912-ben vasbetonból építették újjá.

A legutolsó változtatás, 1933-ban történt, amikor is a szentélyben egy, a hajóban pedig hét új ablakot vágtak. A templom belsejét a XIX. század végéig csak meszelték. 1904-ben Blaskovits Mihály, 1914-ben Ádám Gyula, 1933-ban Fundschler Mór és fia, 1970-ben Dr Bardon Alfréd tervei szerint Papp László és fia templomfestők festették ki." - olvasható a templom oldalán található emléktáblán.
Település ismertető
  • Kecskemét

    Az Alföld minden szépségét és értékét magában rejtő Kecskemét - Bács-Kiskun megye székhelye - Magyarország...

Szállások Kecskeméten



és környékén