Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplom - Jászszentandrás

látnivalók Jászszentandráson

Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplom - Jászszentandrás

Jászszentandrás egyik legérdekesebb műemléke a 20. század elején épült, neogótikus római katolikus temploma. A század templomépítészének jellegzetes neogótikus alkotása, Czigler Győző tervei alapján, Wagner Márton kivitelezésében mindössze két év alatt, 1903-ban készült el.

Messze földön is emlegetik a neogótikus stílusban épült római katolikus templomot, mely 1903-ban készült el Gzigler Győző tervei alapján, Wágner Márton kivitelezésével. A templom helyén egy 1710-ben épített kápolna volt, ám a kis építménybe nem fért bele a község növekvő lakossága. az 1902-re életveszélyessé vált kápolnát lebontották, s 1 év múlva már az 52 méter magas tornyú templom épült a helyére.

Nevezetessé, az 1933-ban készült freskói teszik, amelyek századunk templomfestészetének európai rangú alkotásai. A templom hajójának történelmi freskóit Chiovini Ferenc, a szentély és a diadalív egyházi témájú freskóit Aba-Novák Vilmos készítette. Érdekessége, hogy a freskókon sok akkor élt jászszentandrási lakos is felfedezhető.