Szent István tér - Makó

látnivalók Makón

Szent István tér - Makó

align=left A makói Szent István tér a Városköpont szerves része, védett összefüggő zöldterület. A város lakóinak kedvelt pihenőhelye, de építészeti öröksége is figyelemreméltó: több műemlék és több modern kori épület található a közterületen.

A tér az úgynevezett Buják, az egykori római katolikus városrész központja. Itt található a barokk stílusú Szent István-plébániatemplom, a Makói Esperesi Kerület plébániatemploma.

A templomudvarban található a helyiek által kőképnek nevezett Immaculata-szobor, amely kompozit oszlopon ábrázolja Szűz Máriát. A tér másik kiemelkedő látványossága Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium két épülete: az 1933-ban felavatott neobarokk stílusú katolikus fiúgimnázium, és az 1997-ben épült gimnáziumi épületszárny a hozzá tartozó tornateremmel. Az iskola közelében 2004-ben épült a Szent Gellért Diákotthon új, modern kollégium épülete.

align=right A téren áll az 1888-ban emelt Szentháromság-szobor, és a Karsai Ildikó által tervezett, Szigeti Márton által kivitelezett ivókút, amely stílusában szervesen illeszkedik a tér építményeihez. A közterület jobb sarkában áll a Kelemen-ház szabadidőközpont; az épület helyén állt a katolikus kántorlak, ahol Kelemen László lakott 1806 és 1812 között.

A Szent István térből nyílik az Iskola utca, melynek - mára lebontott - szolgálati lakásban született Bíró Béla egyetemi professzor, művészettörténész. Az utca másik nevezetessége a 15. szám alatt áll egy napsugaras, előkertes gazdaház, amely tömeghatásában és megjelenésében tisztán őrzi a 19. század népi építészetének hagyományait.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén