Szent István Plébániatemplom - Makó

látnivalók Makón

Szent István Plébániatemplom - Makó

A makói római katolikus esperesi kerület székhelye ez barokk stílusban, 1765 és 1772 között épült templom. Különösen értékes főoltára, szent királyainkat ábrázoló márványszobrai, rokokó mellékoltára és az oldalkápolnájában található Madonna-kegykép.

align=left A Szent István Plébániatemplom Makó egyik legszebb keresztény temploma, a helyi római katolikus közösség központja. A templom Buják városrészben található, ami az 1699-es visszatelepülés után a város katolikusok lakta területévé vált. A helyén álló templom a török hódoltság ideje alatt elpusztult.

Engl Antal püspök megbízásából építettek újat 1765 és 1772 között, 1772-ben szenteltek fel. Barokk stílusban épült. Homlokzata vízszintes és függőleges elemekkel tagolt. Az ajtaja fölött Engl Antal címere található. Főoltára 1852-ben, klasszicista stílusban készült, 1854-ben festett főoltárképe Szent István királyt ábrázolja, amint a koronát fölajánlja Máriának. Beneventura Emler, osztrák művész alkotása, aki a képet Csajághy Sándor csanádi püspök megrendelésére készítette.

Oldalkápolnájában található a 18. századi barokk Madonna-kegykép. A Szűzanyát ábrázolja, karján a kis Jézussal. Ennek a festménynek az előképe a római Santa Maria Maggiore bazilikában található. A monda szerint a képet 1552-ben a török hadak elől Makóra menekítették Szegedről.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén