Szent István-bazilika - Budapest

látnivalók Budapesten

Szent István-bazilika - Budapest

align=left A belvárosi Szent István téren magasodik Budapest legnagyobb (8500 főt befogadni képes) temploma, a Szent István-bazilika, egyházi nevén a Lipótvárosi Plébániatemplom. Főhomlokzata a Zrínyi utcán át a Dunára néz. Építése 1851-ben kezdődött, de számos ok miatt (pl. az eredeti építész korai halála, illetve a kupola többszöri beomlása) a görögkereszt alaprajzú templom csak 1905-re készült el teljesen.

A Dunához való közelségére tekintettel három föld alatti pincerendszert kellett aláépíteni. A második világháború idején jelentős károkat szenvedett épületet 1983 és 2003 között hozták teljesen helyre, a Szent István térrel együtt.


align=right A templom a magyarság első királyának és államalapítójának, Szent Istvánnak állít emléket. A templomban található Szent István mumifikálódott jobb karja is, amelyeket körmenetek idején körbehordoznak. Itt található Magyarország legsúlyosabb, kilenctonnás harangja. A Bazilika kupolájából csodálatos kilátás nyílik a városra - a felfelé vezető út nagy részén lift szállítja a látogatókat, ahonnan 96 méter magasságból a 360 fokos budapesti panoráma tárul fel.

Cím:
Budapest, Szent István tér 1.
Telefon: 317-2859
Település ismertető
  • Budapest

    Budapest Magyarország fővárosa, az ország politikai, művelődési, ipari, kereskedelmi és közlekedési központja...

Szállások Budapesten



és környékén