Széchenyi-liget - Szentes

látnivalók Szentesen

Széchenyi-liget - Szentes

align=left A Széchenyi-liget a város szívében fekszik, mintegy 500 méterre a központtól. A Kurca-folyó által övezett liget, Szentes egyik legszebb közalkotásának születése Széchenyi István halálához (1860) kötődik, s 1869-ben készült el.

Széchenyi István 1846 nyár végén látogatott Szentesre, amikor a Tisza szabályozása ügyében fáradozva megpihent a városban. A szentesiek nem felejtették el, hogy a nagyszabású árvíz-mentesítési munkálatoknak köszönhetően csökkent az árvízveszély, jelentős termőterületet hódítottak el a Tiszától, megindult a gőzhajózás, és mindezek következtében élénkült a térség területeinek gyarapodása.

align=right Szentes Város Községi Választmánya maradandó emléket kívánt állítani a legnagyobb magyarnak úgy, hogy emlékének örökítése végett a Vecseri-fok sziget Széchenyi-liget, a mellette lévő országút pedig Széchenyi út nevet kapja. 1869 májusára elkészült a környéken párját ritkító díszkert, amelynek emelte fényét a Kurca-mederben növő különféle füzesek.

1953-ban az Országos Természetvédelmi Tanács helyi természetvédelmi területté nyilvánította a Széchenyi ligetet. A Liget ma a Csongrádi úttal párhuzamosan elhelyezkedő, s a Kurca-folyó által övezett természetvédelmi terület, egyben Szentes turizmusának központja.
Település ismertető
  • Szentes

    Szentes város Magyarország dél-alföldi régiójában, azon belül Csongrád megyében, a Tisza és a Hármas-Körös...

Szállások Szentesen



és környékén