Sóstó természetvédelmi terület - Székesfehérvár

látnivalók Székesfehérváron

Sóstó természetvédelmi terület - Székesfehérvár

align=right A Sóstó és környéke a székesfehérváriak kedvelt üdülő-pihenő helye. Módszeres fejlesztése a XIX. században kezdődött.

A feladatot kezdetben az 1930-as években működött „Sóstó Szépítő Egylet” vállalta fel. Az 1900-as éves első felében a gyógyhatású tó mellett élénk üdülőkultúra kezdett kifejlődni.

align=left A tavat és környékét következő évtizedekben elhanyagolták, egy része a város szennyvízülepítőjévé vált. A XX. század végén a zöld mozgalmak („Zöld Kerekasztal Társaság”) kitartó ténykedése során védetté nyilvánították területet.

A Sóstó madárvilágának a szárcsák, a réce-, vöcsök- és poszáta-félék mellett a nagykócsag, a fehérgólya, és a barna rétihéja is előfordul. A csigák, pókok, rovarok, halak, hüllők, kétéltűek, lepke bogárvilága ugyancsak igen értékes.

A területhez tartozik a 121 hektáros Homokbánya, amelynek különösen értékes része a számtalan botanikai ritkaság van. Szárazságtűrő növényzetének védett fajtái az orchidea-félék (kosborok), a homoki nőszirom, a békakonty, a pókbangó és az érdes csűdfű.
Település ismertető
  • Székesfehérvár

    Székesfehérvár Fejér megye megye székhelye, egyben megyei jogú város, az ország kilencedik legnépesebb városa...

Szállások Székesfehérváron



és környékén