x

Savoyai kastély - Ráckeve

Látnivalók

Savoyai kastély - Ráckeve

A legelső világi barokk kastély Magyarországon. Savoyai Jenő herceg építtette a bécsi Belvedere építészének, J.L. Hildebrand tervei alapján.El nem idegeníthető állami tulajdon.

Építtetője Savoyai Eugén herceg, a zentai csata győztese, tervezője Johann Lucas Hildebrandt Közép-Európa jelentős barokk építőművésze. 1714-re készültek el a pompás főépülethez csatlakozó szárnyépületek, ez az évszám került elő a kastély kápolnájában.

Először valósította meg itt Hildebrandt a később oly sokszor megismételt művészi gondolatát, az alkotás és a táj kapcsolatának megteremtését. A bábkorlátos erkély alatti kocsifelhajtóról a Duna felé láthatunk. A ráckevei kastély sokban hasonlít a bécsi, Rennwegen álló alsó Belvedere palotára (1713-16), amelyben az építőművész a sikerült ráckevei alkotás variánsát teremtette meg.

1963-ban az épület déli szárnyában nyílt meg Kovács József vezetésével az Árpád Múzeum, itt működött 1975-ig, amikor megkezdődött az épület teljes helyreállítása. A néhai pompás berendezésből szinte semmi sem maradt. A déli szárnyon egy termény tárolására használt nagyterem mennyezete őrizte meg Santo Bussi (vagy köre) stukkóit.