Római Katolikus Templom - Varsány

látnivalók Varsányon

Római Katolikus Templom - Varsány

A Varsány középpontjában álló római katolikus templomot már a XII. században említik a krónikák. A gótikus eredetű (más vélemények szerint román stílusú) templomot a XVIII. században barokk stílusban építették át. Gótikus eredetét a déli kapu maradványa jelzi.

Az átalakításnál tornya még nem volt, a haranglábat viszont megemlítették 1731, 1761 és 1789-ben. Az 1818-as Canonica Visitatio szerint 1802-ben leégett. Ebben az időben kazettás famennyezete (ma is az van) volt, a leírás a méreteit is megadta: hossza 11 méter, szélessége 6,80 méter. 1841-ben bővítették a templomot, a korabeli feljegyzésekben 18,50 méter hosszúságúként szerepel.

Az 1911-es Canonica Visitatio alapján gúlasisakos tornya 1903-ban épült. (más adatok szerint a XIX. században) 1957-ben nagyszabású bővítésen esett át. Ekkor készült a kereszthajó, a szentély és a két sekrestye. A gótikus kapu 1963-ban lett felfedezve. Újkori ablakai félkörívesek, a déli hajóoldal első és második ablaka között épségben megmaradt csúcsíves kő kapukeret került elő, rajta fekete és vörös festéknyomok láthatók.

A második és a harmadik ablak között a fal anyaga és néhány repedés jelzi a középkori hajótest sarkát. A mostani, végleges elrendezést 1985-86-ban kapta, amikor a belső elkészült, a templom nyugati falát teljesen teljesen betöltő szekkó, amely Krisztus életét a születéstől a mennybe menetelig foglalja össze. A szekkó készítője Korga György festőművész.A kazettás mennyezeten Szűz Mária és Jézus Krisztus szimbólumai láthatók,amelyet Lengyel Rita festőművész készített.

A templom műemlékké lett nyilvánítva, védőszentje Szent Mihály.
Település ismertető
  • Varsány

    Varsány az Északi Közép-hegység és a Cserhát északi részén, Nógrád megyében Szécsény várostól délnyuga...

Szállások Varsányon



és környékén