Római katolikus templom - Szekszárd

látnivalók Szekszárdon

Római katolikus templom - Szekszárd

A templom a Béla király tér központi helyén látható. 1882-1885 között épült copf stílusban, Thallherr József tervei szerint. Az elõtte álló barokk stílusú Szentháromság-szobor 1753-ban készült.

align=left Az 1794-es tűzvész után - melyben a régi templom is leégett- 1802 és 1805 közt épült fel az új katolikus templom. Az új templom tervezője az Országos Építészeti Igazgatóság vezetője, Tallher József (1730?-1807) volt. Az idős Tallher a szekszárdi templom tervezésénél is az egytornyos barokk homlokzat típusát alkalmazta. A templom kivitelezési munkáit Schmidt Vencel, helyi építőmester végezte el.

align=right A belsőben a kiképzés késő barokkos, a copf stílus hatása is csak helyenként szembetűnő. A főoltárnál Tallher kamarai elődjének, Hillebrandtnak és vetélytársának, Hefele Menyhértnek a hatása érződik. A Szent Megváltót ábrázoló főoltárképet Schmidt József, győri festő készítette el. Schmidtnek ez a jól sikerült műve harmonikusan illeszkedik az oltár építményéhez, és az együttes hatásúk megkapó, még akkor is, ha korábbi ízlést tükröz.

Az 1880-as években Graitz Ede vezetésével állították helyre a templomot. Az ekkor előálló állapotról már fénykép is ismert, ami számos részletében jelentősen különbözik a mai állapotoktól. 1925-ben leég a templom tetőszerkezete és tornya. A tűz és az oltás során sérülnek a falképek is, ezt követi a Groh-féle helyreállítás, ami után a templom már közel áll a mai állapotokhoz. A falképek életébe az utolsó jelentős beavatkozás az 1980-as években lezajlott helyreállítás volt.

align=left A templom külső és belső felújítása egy hosszabb folyamat részeként az elmúlt években 1983 és 1992 közt készült el. 1998-ban pedig a templom márványpadozatának a felújítása is elkészült. A templom ma olyan szépségében ragyog, mint kétszáz éves története alatt talán még sohasem.

Cím:
Szekszárd, Béla tér
Tel: 74/510-892
Település ismertető
  • Szekszárd

    Szekszárd a nemes borok és a művészetek városa. Tolna megye székhelye a Dunántúli-dombság és az Alföld talál...

Szállások Szekszárdon



és környékén