Római Katolikus Templom - Balatonszemes

látnivalók Balatonszemesen

Római Katolikus Templom - Balatonszemes

Az "első szemesi templom" 1100 és 1200 között épült. Kicsi kápolnaszerű templom lehetett ez. A mai szentély külső oldalán látható vakolatlan falrész ennek a XII. századbeli templomnak a fala. Még ma is látható egy lőrésszerű kis ablak, mely román stílus jegyeit viseli, rajta az eredeti vakolattal. Ez a kis templomfal az egész déli Balaton-part legrégibb, még fellelhető építészeti műemléke, amely nem rom, hanem "élő" épület szerves része.

A "második templom": az eredeti kis kápolnát a tatárjárás után pár évtizeddel megnagyobbították, megtartva a déli falát. Ennek a legértékesebb része a szentély, három remek kőkeretes ablakával, kívülről támpillérekkel övezve. Stílusjegyei arra vallanak, hogy valamikor 1325 körül épült kora gótikus stílusban. A "harmadik templom" Mátyás király egykori emberének, Gergelylaki Buzlay Mózesnek nevéhez fűződik 1500 körül.

Megtoldotta 4,6 m-rel , és elhelyezett a szentély baloldali belső falán egy reneszánsz jegyeket magán viselő epitáfiumot ( egyházi dombormű), melyhez hasonló legfeljebb tíz van az országban. A török uralom évei alatt romos állapotba került templom újjáépítése 1743-ban kezdődött, amikor tornyot is építettek hozzá, és két harangot helyeztek el benne.

A Hunyady család birtokába került, s az ő irányításuk alatt a település arculatára a barokk stílus nyomta rá jeleit. A templom restaurálására 1964-ben került sor, megszabadították a barokkos díszektől és így az épület visszakapta a török előtti nemes egyszerűségét. Ez a templom a falu közepén a Fő utca kanyarulatában található. Nyáron a szentmiséket a Bagolyvár utcában lévő kis kápolnában tartják, melyet 1946 óta használnak a hívek.
Település ismertető
  • Balatonszemes

    Balatonszemes a Balaton déli partján, Balatonlelle és Balatonszárszó illetve Balatonőszöd között fekszik. Vasú...

Balatonszemesi és környéki programok

Szállások Balatonszemesen



és környékén


További találatok: |