Római katolikus püspöki székesegyház - Székesfehérvár

látnivalók Székesfehérváron

Római katolikus püspöki székesegyház - Székesfehérvár

Székesfehérvár Magyarország legrégibb városa. Géza fejedelem alapította a X. század végén, a Sárvíz mocsarainak kiemelkedő szigetein. Fehérvár az Árpádok koronázó városa és számos királyunk nyugvóhelye is. A bazilikában megkoronázott király ebben a templomban kezdte meg uralkodását: ítéletet hirdetett, és elvégezte a lovaggá ütés szertartását. A Szent István-bazilikát a törökök lőporraktárnak használták.

align=left A középkori Szent Péter és Pál-bazilika alapjain részben közadakozásból épült fel a gótikus eredetűi barokk püspöki székesegyház 1758-1768 között épült Martin Grabner tervei alapján. A építkezéshez jelentős támogatást nyújtott az maga a királynő, Mária Terézia is. A Szent István király tiszteletére szentelt templom, amely korábban plébániatemplom feladatait látta el, 1777-ben, a székesfehérvári püspökség megalapításakor emelkedett székesegyházi rangra. Tornyait 1805-1815 között magasították meg, az épület középkori eredetét bizonyító, a tornyok közepén látható gótikus ablakok viszont csak az 1936-37-es restauráláskor kerültek elő.

align=right A templom 1758-1768 között épült Martin Grabner tervei alapján. A kriptában van III. Béla és felesége szarkofágja. A főhomlokzaton nyíló kapuzat kosáríves kerete fölött a városcímer, puttók és kővázák díszelegnek. A párkány fölött, a tornyok közötti teraszt kőrács zárja, ennek három posztamensén Szent István, Szent László és Szent Imre szobra áll.

A templom belsejét Johann Cymbal Szent István életével kapcsolatos freskói díszítik. A főoltárkép, melyen Szent István Magyarország Nagyasszonyának oltalmába ajánlja az országot jelképező Szent Koronát, Vincenz Fischer alkotása. Ünnepélyes hatást kelt a gazdagon alkalmazott vörös márvány.

align= left Különlegesen szép a Franz Anton Hillebrandt udvari főépítész által tervezett, korinthoszi oszlopfőkkel tagolt oltár. A kálvária stációit Búza Barna szobrászművész készítette az 1950-es években. A templom féltett kincse Szent István koponyaereklyéje.

Cím: Székesfehérvár, Arany János u. 9. Telefonszám: 22/315-114
Település ismertető
  • Székesfehérvár

    Székesfehérvár Fejér megye megye székhelye, egyben megyei jogú város, az ország kilencedik legnépesebb városa...

Szállások Székesfehérváron



és környékén