Régi városháza - Makó

látnivalók Makón

Régi városháza - Makó

align=left A Régi városháza Makó egyik legszebb romantikus épülete, amely Koczka Ferdinánd tervei alapján épült 1854 és 1859 között. A Régi városháza a főtéren található, a Korona Szálló és a Bérpalota mellett. Romantikus jellegű, hangsúlyos a homlokzata, három nagyméretű íves ablaka és a díszes erkélye. Az erkély kovácsoltvas díszeit és korlátját a Ganz vasöntöde készítette.

Az épület homlokzatán egy órát helyeztek el, amelyet Tömörkény István is megörökített az utókor számára. Makói karc című művében így ír róla: "A városház órája éppen fél ötöt mutatott. Mert tudni kell, hogy az érdemes klepszidra mindig ezt az időt mutatja." Eleinte a földszinten négy üzlet is helyet kapott.

align=right Felújítását 1905-ben vették tervbe, állapota miatt még egy új városháza építését is fontolgatni kezték. Végül a városházát 1911-ben újították fel, az épület a Mérnöki- és az Államépítészeti Hivatal javaslatára manzárdtetőt kapott, ami elrontotta a főhomlokzatot. Ezt 1939-ben bontották el, ugyanebben az évben szárnyépülettel bővítették.

Az épület városházaként funkcionált, amíg Makó Csanád vármegye székhelye volt, annak feldarabolásakor járási tanácsháza lett. 1979-től az úttörőháznak adott otthont, és ettől kezdve fokozatosan kaptak benne helyet a civil szervezetek, hivatalok, művészeti csoportok is. Jelenleg a benne található intézmények kiürítése folyik, mert a városi stratégiában az épület jövője magántőke által működtetett szállodaként van meghatározva, köszönhetően a Makói Termál- és Gyógyfürdőhöz való közelsége miatt.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén