Református templom - Budakeszi

látnivalók Budakeszin

Református templom - Budakeszi

align=left A Határon Túli Magyarok Emléktemplomaként számon tartott faszerkezetes épület Basa Péter tervei alapján készült 1996-1999 között. Meghatározó anyagai a kő és a fa. Dinamizmus és különös harmónia sugárzik a főutca forgalmas szakaszán, a világháborús emlékmű szomszédságában, a szűkös telken felépült templomból.

Az épület a magyar református templomépítészet egyszerűségre törekvő hagyományait eleveníti fel. A fehér falak, a rájuk támaszkodó vörösfenyő szerkezet, a templom teljes hosszán végigfutó, fa oszlopsorral határolt közlekedő és a beáramló fény alkotják a belső teret.

Az építészeti teljesítmény mellett kiemelkedő az építészeti gondolatokat maximálisan tiszteletben tartó szerkezettervezési munka is. A két főtömegből és a zsindelyes toronyból álló együttes kialakítása a hagyományos finn és japán építészettel rokonítható.

Az arra járókat asszociációkra sarkallja a látvány, mindenképpen emléket hagy bennük, felkelti a figyelmet. A főút felőli falak ívelt vonalvezetése kedvező akusztikai hatást eredményez, kívül pedig jó rálátást enged a templom mögötti emlékműre, illetve az épület előtti útkereszteződésre.
Település ismertető
  • Budakeszi

    Budakeszi hegyekkel körülvett medencében fekvő település, a Budai-hegység déli részéhez közel.Évszázadokon ...

Szállások Budakeszin



és környékén


További találatok: |