Református Kollégium - Sárospatak

látnivalók Sárospatakon

Református Kollégium - Sárospatak

align=left Az 1531-ben alapított kollégium a magyar művelődéstörténet kiemelkedően fontos intézménye. Épületei közül a legrégebbi az 1773-ban épült Berna-sor. A klasszicizmus idejének remekműve a Nagykönyvtár.

A Berna-sor egyemeletes épületét 1771-1772-ben emelték, egyetlen emléke a "protestáns kollégiumi barokk" stílusnak. Ma itt láthatók a Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma kiállításai. A jelenlegi nagykollégium, gimnázium, diákotthon, levéltár és könyvtár klasszicista együttesét 1806-ban emelték.

A Nagykönyvtár épülete külön is szót érdemel: a Kollégium déli szárnyában Pollack Mihály tervei alapján 1834-ben kapott méltó termet a gyűjtemény. A teremkönyvtár sík mennyezetén Linzbauer József kassai mester festette meg a tudományok és a művészetek allegóriáját, a négyzetes táblákból szerkesztett, intarziás csillagos padozat pedig - a könyvespolcokkal együtt - Brenning Kristóf sátoraljaújhelyi asztalosmester és két segédje keze munkáját dicséri.

align=right Az elmúlt századok alatt a Kollégium a város életének meghatározó tényezőjévé vált. A magyar írók mint a klasszikus műveltség fellegvárát Bodrog-parti Athénnek nevezik; Csokonai a Múzsák székhelyének mondta, s később, az angol nyelven megszerezhető és érvényesíthető diplomájának köszönhetően érdemelte ki a magyar Cambridge elnevezést.

Cím:
Sárospatak, Rákóczi u. 1.
Település ismertető
  • Sárospatak

    Sárospatak észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól közel 70 kilométerre északkele...

Szállások Sárospatakon



és környékén