Rákóczi-vár - Szerencs

látnivalók Szerencsen

Rákóczi-vár - Szerencs

align=left Némethy Ferenc tokaji kapitány 1558-ban foglalta el Szerencset, s az ott működött bencés apátság köveinek felhasználásával építtette a vár elődjét. Némethy halála után több birtokost követve, végül zálogbirtokként Rákóczi Zsigmond kapta meg a várat.

Ezzel kezdetét vette egy hosszabb átépítés és kibővítés. 1644-ben császári kézre kerül, míg I. Rákóczi György vissza nem foglalta. A XVIII. század végén a belső vár három tornyát lebontják, így csak egy marad.

align=right Idővel a vár jellege is megszűnik, kastéllyá alakítják, a külső várrészt pedig gazdasági épületekké alakítják, egyes részeit barokkosítják, köré pedig parkot létesítenek, a források felhasználásával pedig egy tavat is létrehoznak.

1945-ig van magánkézben a Szirmay családnál, de ekkor is már jelentősen pusztulófélben van. A régészeti feltárás 1968-tól indulhatott meg, míg a belső vár felújítása 1979-től, Erdei Ferenc építész irányításával. 1991. október 23-án adták át. Jelenleg szálló, kultúrális központ és a Zempléni múzeum működik a falai között.
Település ismertető
  • Szerencs

    Szerencs, Hegyalja kapuja a Nagyalföld és az Eperjes-Tokaji hegylánc találkozásánál, a Szerencs-patak és a Takta...

Szállások Szerencsen



és környékén