Rákóczi Vár - Sárospatak

látnivalók Sárospatakon

Rákóczi Vár - Sárospatak

A legrégibb épületrész, a Vörös-torony 1500 körül épült. Jeles történelmi események színhelye volt, ma hazánk legszebb épen maradt vára. 1950 óta a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma gondozza a történelmi örökséget.

align=left A hazai késő reneszánsz építészet legértékesebb együttesei közé tartozó történelmi épület ma múzeum. Perényi Péter építtette 1534-37 között, fénykorát a Rákóczi-család idejében, az 1600-as években élte.

A mai látogató a történelmi várnegyed felől vagy a hangulatos Várkerten át éri el a palotaszárny kapuját. Az udvaron jobbra a legrégibb épületrész, az 1500 körül épült Vörös-torony fogadja.

Szemközt látható az első birtokos nevét viselő, és általa 1540-63 között építtetett Perényi-szárny, ehhez épült hozzá 1646-ban a Lorántffy-loggia, amely az udvar legértékesebb dísze.

align=right A XVII. századi építkezések eredménye az északkeleti sarokbástya szegletén, az emeleten kiugró Sub Rosa erkély. A Sub Rosa kerek erkélyszoba, festett boltozatának stilizált zárókövét rózsa díszíti. A hagyomány szerint ebben a sarokerkélyes szobácskában találkoztak a Wesselényi-féle főúri összeesküvés vezetői.

Innen ered a név: A rózsa alatt, latinul Sub Rosa. A kifejezés sokáig a titkosság szinonimája volt. Az udvarról a bástyás várfalöv bejárható szakaszára is ki lehet jutni. A várkastély belső terei múzeumi belépővel látogathatók.

align=left Nyitva tartás:
Március 1. – Október 31.: Kedd – Vasárnap: 10.00-18.00 óráig
November 1. – Március 1.: Kedd – Vasárnap: 10.00-17.00 óráig

Cím:
Sárospatak, Szent Erzsébet út 19.
Település ismertető
  • Sárospatak

    Sárospatak észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól közel 70 kilométerre északkele...

Szállások Sárospatakon



és környékén