Ráday Múzeum - Kecskemét

látnivalók Kecskeméten

Ráday Múzeum - Kecskemét

A Dunamelléki Református Egyházkerület egyházművészeti gyűjteményét 1967-ben alapították. Múzeumként 1983 óta működik Kecskeméten. Múzeumunk anyaintézménye a Budapesten található Ráday Gyűjtemény. Kiállítóhelyként intézményünkhöz tartozik a pesti Ráday utcában működő Biblia Múzeum is.

Egyházkerületünk a legnagyobb magyarországi református egyházigazgatási egység. Múzeumunk gyűjtőterülete az egyházkerület egészére kiterjed. Gyűjtőkörünkbe a kebelbeli gyülekezetek életét, történetét reprezentáló - elsősorban tárgyi - anyag (történeti források, képző-, ipar- és népművészet) tartozik. A múzeum anyaga napjainkban jórészt adományok révén gyarapodik.

Célunk, hogy látogatóinkat megismertessük a kálvinista gyülekezetek életével. Bemutatjuk templomaink tipikus berendezési tárgyait, a református istentisztelet liturgikus hagyományait, az ehhez kapcsolódó tárgyegyütteseket. Ezek, bár speciális igénnyel készültek, hordozói koruk jellemző stílusirányzatainak.

Kiállításunkat ajánljuk a kultúrtörténet, az egyháztörténet, a művészettörténet iránt érdeklődőknek, a szép tárgyak csodálóinak.

A Ráday Múzeum a kecskeméti Ókollégium épületében található. Az Ó- megjelölés arra utal, hogy ez a kecskeméti reformátusok régebbi iskolaépülete. Itt a nagy anyaiskolákhoz (Debrecen, Sárospatak, Pápa) hasonló módon többszintű oktatás folyt. Mai fogalmaink szerint alap- közép- és felsőfokú képzés valamint a diákoknak bentlakást is biztosító református tanintézetet jelent a kollégium szó. Hosszú ideig e kollégium volt az egyházkerület legjelentősebb iskolája. A később emelt iskolaépületet Újkollégiumnak hívják a kecskemétiek.

Az Ókollégium műszaki terveit Hofrichter József (1779-1835), pesti építőmester készítette, akinek legismertebb munkája a budapesti Kálvin téri református templom. A tervek alapján az építkezést 1830 tavaszán kezdődött Fischer Ágoston helyi mester vezetésével.

1865-ben a termek jobb megközelítése érdekében az udvari homlokzat felé függőfolyosót építettek.

Nyitvatartás, jegyárak, elérhetőség

Nyitvatartás
2018.06.05-től
hétfő: szünnap
keddtől vasárnapig: 10.00-18.00

Jegyárak
felnőtt: 400 Ft diák, csoportos (
10 fõ felett), egyéb kedvezményes: 200 Ft
Tárlatvezetés előzetes egyeztetéssel, magyar nyelven: 2.000 Ft

Rendhagyó tanórák, múzeumpedagógiai foglalkozások tartására is vállalkozunk egyházművészeti állandó és időszaki kiállításainkon. Előzetes egyeztetés alapján az óvodás korosztálytól a középiskolai tanulókig mindenkit szeretettel várunk! Díja: belépő díj + 100 Ft /fő.

A kiállítások feliratai magyar és angol nyelven olvashatóak. Ezen kívül a feliratok szövege kézbe vehető a fentieken kívül német, francia, finn nyelvű füzetek formájában is. Ezeket kérje a teremőröktől!

Elérhetőségek

Ráday Múzeum
Cím: 6000 Kecskemét, Kálvin tér 1. Ókollégium (térkép)
Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.: 238
Tel.: +36 76 486 226
Fax: +36 76 486 226
E-mail: radaymuzeum.muzped@gmail.com radaymuzeum.info@gmail.com
igazgató: Dr. Kozmács Istvánné dr. Fogarasi Zsuzsa (klenodium@gmail.com)
Település ismertető
  • Kecskemét

    Az Alföld minden szépségét és értékét magában rejtő Kecskemét - Bács-Kiskun megye székhelye - Magyarország...

Szállások Kecskeméten



és környékén