Püspöki rezidencia és kápolna - Makó

látnivalók Makón

Püspöki rezidencia és kápolna - Makó

A Csanád vezér téren álló empire stílusú püspöki rezidencia, és a hozzá csatlakozó római katolikus, klasszicista kápolna 1826-ban épült. Előbbit lizéniák és rizalitok díszítik, utóbbi ékessége a bádoggal fedett torony, a dór oszlopsor valamint a timpanon. Az épületben Lonovics József, Horváth Mihály és Kossuth Lajos is tartózkodott.

align=left A Makón, a Csanád vezér téren található Püspöki rezidencia és kápolna a város egyik legszebb empire stílusú épülete, a helyi római katolikus felekezet fontos közösségi központja. 1826-ban épült fel a püspökök hivatalt biztosító rezidencia, Kőszeghy László temesvári püspök megbízásából, az építtető szándéka szerint nyári laknak. Kőszeghy 1800 és 1828 között igen sokszor tartózkodott Makón.

1935-ben fiúinternátussá alakult át, 5 évvel később vezetését és a hívek gondozását szerviták vették át. 1950-ben az internátus megszűnt, az épületben diákotthon jött létre, Szent Gellért nevét felvéve. Az intézmény tábláját Habsburg Ottó leplezte le 1992-ben. Az épület jobb oldalához csatlakozik leglátványosabb része, a kápolna, ami egyidőben épült a rezidenciával. Nagyboldogasszony tiszteletére áldották meg, védőszentje a Fájdalmas Szűz Anya.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc során itt tartózkodott Horváth Mihály püspök és Róka József püspöki helynök, valamint Kossuth Lajos, Magyarország kormányzója. A kápolna műemléki védettséget élvez.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén