Posta múzeum - Balatonszemes

látnivalók Balatonszemesen

Posta múzeum - Balatonszemes

A szemesi főtér közvetlen közelében egy magasra emelt csodálatos postakocsi vonja magára a figyelmet. Jelzi, hogy a közelben a régi postai szolgálattal kapcsolatos érdekességet találhatunk. A Hunyady család birtokán 1790-1861 között posta-lóváltó állomás működött. "Nagy esemény volt a delizsánsz megérkezése.

Az egész falu apraja-nagyja ott sereglett ilyenkor a boltíves ispánlakás és a beszálló vendégfogadó körül. Az oldalajtós hágcsós csukott batárban négy utas üldögélt, ötödik a bakon, az egyenruhás postakocsis mellett, aki vidám ostorpattogással a postakürt elnyújtott, dallamos szavával messziről tudtára adta mindenkinek, hogy megérkezett a postakocsi. A kocsmáros az érkezők elé sietett, az istállós fiúk elővezették a pihent, felszerszámozott lovakat, s pillanatok alatt kifogták a sebes hajtástól gőzölgő régieket.

Néhány percig tartott a váltás, közben a kocsi elgémberedett utasai, harangszoknyás hölgyek, frakkos, cilinderes urak topoghattak egyet a széles majorsági udvaron, mielőtt a kocsi továbbgördült, a fokosokkal, gulácsokkal, betyárokkal fenyegető belső-somogyi tájak felé" (Móricz Béla: Panoráma) Az épület 1962 óta ad helyet a kiállításnak. 2004-ben felújítás miatt zárva tartott a múzeum, s a csaknem egy év alatt teljesen megújult. 2005 június14-én nyílt meg a kocsiszínnel kibővített udvar.

Itt a tető alatt helyeztek el egy vasúti postakocsit, targoncát, Ifa, Robur, Izs, Barkas szállítóautókat, valamint néhány lovaskocsit. Az egykori istálló előtt a szolgálatteljesítés közben meghalt postások emlékműve áll. A múzeum tárlata a XV. századtól mutatja be a postai szállítás történetét.

A Mátyás szekértől a százéves postaautóig szinte minden megtalálható. A jelen kort a középen elhelyezkedő számítógépes pult mutatja be. Kint és bent is az eredeti állapotukra restaurált járművek foglalnak helyet. Ezeket más múzeumoktól illetve magángyűjteményből szerezte be a Hírközlési Múzeum Alapítványa.
Település ismertető
  • Balatonszemes

    Balatonszemes a Balaton déli partján, Balatonlelle és Balatonszárszó illetve Balatonőszöd között fekszik. Vasú...

Balatonszemesi és környéki programok

Szállások Balatonszemesen



és környékén


További találatok: |