Petőfi Szálló - Szentes

látnivalók Szentesen

Petőfi Szálló - Szentes

A Petőfi Sándor utca sarkán áll a szecessziós stílusú Petőfi Szálló. Ötszáz személyes színháztermét a város szülöttéről, Tóth Józsefről, a nagy jellemszínészről nevezték el. A bejárat fölött látható mellszobrát Koncz Antal mintázta.

A dicsõ múlt
align=left A XIX. század végére felerősödött az igény egy kor színvonalán álló szálloda és vendéglő építésére. Ez valóban indokolt volt, hisz a város központi részén csupán a Zöldkoszorú vendégfogadó és kocsma állt a városba érkező idegenek rendelkezésére, amely még a Harruckern bárók idején épült az 1700-as évek első felében.

A kivitelezés 1897. július 24-én kezdődött meg. Az első ütem zárkövének ünnepélyes elhelyezésére és az épület névadására 1898. október 22-én került sor. Lakos Imre polgármester ekkor jelentette be, hogy e magyaros stílusú építményt a legmagyarabb költőről "Petőfi Szálló"-ra keresztelik. Az első ütem zárkövének ünnepélyes elhelyezésére és az épület névadására 1898. október 22-én került sor.

A szomorú jelen
align=right A második ütemben a Petőfi utcai (volt Úri utcai) szárny építése történt. Ennek előkészítése 1898. június végén kezdődött meg a Zöldkoszorú nagyvendéglő maradványainak elbontásával. Ez a rész 1899. április végére készült el.

Az impozáns saroképület Kossuth utcai szárnyának földszintjén a kávéház, sörcsarnok, étterem és korcsma, az emeleten a vendéglős lakása és 33 vendégszoba kapott helyet. A Petőfi utcai szárny emeletén 3 bérlakás és különböző egyleti helyiségek, a földszinten 5 üzlet, az udvari szárnyban pedig a színház került elhelyezésre. Ez volt a város első villanyvilágítású és légfűtéses központi fűtésű épülete.

A reményteli jövõ
align=left Az 1960-as években három jelentősebb átépítésre, bővítésre került sor. Az épület tatarozására az elkövetkező évtizedekben nem került sor. Az 1990-es évek elején az Állami Vagyonügynökség értékesítette az épületet, de az ismeretlen új tulajdonosok nem vették tényleges használatba. A szálloda bezárt, az épület gazdátlanul mállott tovább. A város egykori büszkesége ma szinte romokban hever. Bizakodásra ad okot, hogy a város tervezi az épület visszavásárlását és az eredeti formában történő helyreállítását.
Település ismertető
  • Szentes

    Szentes város Magyarország dél-alföldi régiójában, azon belül Csongrád megyében, a Tisza és a Hármas-Körös...

Szállások Szentesen



és környékén