Pénzügyi palota - Makó

látnivalók Makón

Pénzügyi palota - Makó

Az épület 1898-ban épült föl, annak következményeképpen, hogy létrejött a szegeditől független makói pénzügyi-igazgatóság. 1924-ben bővítették kétemeletesre az eredetileg egyemeletes épültet. Tömeghatását a fejezett falsávok, a díszes középrizalit, a párkányzattagolású attika és a keramittéglás homlokzat biztosítja.

align=left A Pénzügyi palota egy Cobel Lajos tervezte makói épület. Csanád vármegye, és vele együtt Makó, a megyeszékhely 1895. augusztus 1-jén függetlenedett a Szegedi Pénzügyi-Igazgatóságtól. Eleinte a Kossuth utca épületeiben működött az új szervezet. Az új épületet a Szent János térre tervezték.

Az épület, ami 1898-ban épült föl eredetileg egyemeletes volt, de a trianoni békeszerződés, és Csanád vármegye területveszteségei miatt a hivatal feladatai nagymértékben megnőttek, ezért 1924-ben Zolek Lajos miniszteri tanácsos tervezésében még egy emelet épült rá. A pénzügyi igazgatóság 1950-ben, Csanád vármegye feldarabolásakor megszűnt. Ezután 1995-ig diákotthonként működött. Jelenleg irodák, a Magán Zeneiskola, a Sportmúzeum és egy kollégium kap benne helyet.

Az épületen díszes középrizalit fut végig, amelyet párkányzattagolású attika zár le. A szélső rizalitok armírozottak. A falsávok fejezettek vannak ellátva, az emeleti ablakok kettőződnek. A homlokzat keramittéglával van burkolva. Az ablakok fölül íves záródásúak, keramittéglával falazott kerettel vannak ellátva. Az utólag készült szint koronázó-párkánya a rizalitoknál fogazott.

Páger Antal, a város szülötte diákéveiben az épületben lakott, édesapja a pénzügyi-igazgatóságnál volt hivatalsegéd.
Település ismertető
  • Makó

    Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén. Magyarország Dél-Alföld régiójában, Cso...

Szállások Makón



és környékén