x

Pável Ágoston Múzeum - Szentgotthárd

Látnivalók

Pável Ágoston Múzeum - Szentgotthárd

1983. április 29-én nyílt meg Szentgotthárdon a Helytörténeti és Nemzeti­ségi Múzeum. Pável Ágoston (1886-1946) születésének 100. évfor­dulóján - 1986-ban - felvette a vidék szülöttének és kutatójának a nevét. A múzeum törzsgyűjteményét első­sorban a szlovén nemzetiségű Gáspár Károly (1914-1982) általános iskolai igazgató gyűj­teménye és több kisebb szentgotthárdi és apátisvánfalvi gyűjtemény alkotja. A Pável Ágoston Múzeum állandó kiállításai: Délnyu­gat-Dunántúl fazekassága, A Szentgotthárd környéki szlovének és a A szentgotthárdi sír­lelet.

Délnyu­gat-Dunántúl fazekassága a magyar népi fazekasművészet sajátos szigete. A magyarság folyamatosan e helyen élő csoportja évszázadokon keresztül szoros kapcsolatot tartott fenn a környezetében lévő szlovénekkel és németekkel. Az együttélés eredményezte azt a középkori hagyatékra épülő fazekas-, és tárgykultúrát, melyet az országban egyedülálló módon itt még az eredeti környezetben tanulmányozhatunk.

A Szentgotthárd környéki szlovének falvai a 13-16. században keletkeztek. A kiállítás a szlovének letelepedését és népi kultúrájuk sajátosságait tárja a látogatók elé.

A szentgotthárdi sír­lelet című kiállítás az 1982-ben feltárt 17. századi sírban talált koporsó és díszes öltözetben eltemetett férfi restaurált maradványait, illetve rekonstruált öltözetét mutatja be.

Évente láthatók időszaki kiállítások az egyik földszinti teremben, illetve Szentgotthárd más intézményeiben. A mú­zeum gyűjteményéből rendezett kiállítások eljutot­tak Magyarország más tele­püléseire és Szlo­véniába is. A Pável Ágoston Mú­zeum Magyarország egyetlen szlovén múzeuma. Fennállása óta Magyarország 105 településéről, Európa 18 országából és Algériából, Ausztráliából, Kanadá­ból, Kínából, Amerikából és Izraelből is érkeztek látogatók a múzeumba.

A múzeum törzsgyűjteményét elsősorban a szlovén nemzetiségű Gáspár Károly (1914-1982) általános iskolai igazgató gyűjteménye és több kisebb szentgotthárdi és apátisvánfalvi gyűjtemény alkotja.