Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Kiállítás - Kecskemét

látnivalók Kecskeméten

Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Kiállítás - Kecskemét

A múzeumban 1985-ben nyílt meg a "Két évszázad orvos- és gyógyszerészettörténeti emlékei Bács-Kiskun megyében" című állandó kiállítás, melyet a Lóránd Nándor által létrehozott Bács-Kiskun Megyei Gyógyszerésztörténeti Szakgyűjtemény és a Dr. Réthy Aladár vezette Orvostörténeti Gyűjtemény anyagából rendeztünk e gyűjtemények múzeumi átvétele után.

align= left A tárlat gyógyszerészeti egységében megismerkedhetnek a látogatók a gyógyszerkészítés eszközeivel, a különböző gyógyszerformákkal és a rendszerváltás előtt megyénkben működött 89 gyógyszertár patikaedényei közül a legszebbekkel.

A kiállított munkaeszközök, tárolóedények, dokumentumok szinte valamennyi régi alapítású patikánkat reprezentálják, az officinákból, a patikabútorok közül azonban csak a legrégebbit állítottuk ki, a kecskeméti Szentháromság gyógyszertár 1746-ban készült kézzel festett parasztbarokk stílusú patikabútorát, amelyet közrefognak a 18. századi gyógyszerkincs növényi, állati és ásványi eredetű gyógyszereit bemutató vitrinek.

align= right Az orvostörténeti egység a borbélysebészek, bábák tevékenységétől kezdődően kíséri végig a gyógyítás múltját a kórházak megalakulásáig, s megismerkedhetnek látogatóink az utóbbi kétszáz év itt használt orvosi eszközvilágával is. A kiállítás a város 1810-ben készült térképén már hasonló alaprajzzal látható parasztpolgár lakóházban nyert elhelyezést.

További információk:
Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Kiállítás
Kecskemét, Kölcsey utca 3.
Tel: +36 (76) 329-964
Település ismertető
  • Kecskemét

    Az Alföld minden szépségét és értékét magában rejtő Kecskemét - Bács-Kiskun megye székhelye - Magyarország...

Szállások Kecskeméten



és környékén