Ortodox templom - Tokaj

látnivalók Tokajon

Ortodox templom - Tokaj

align=left Az ortodox templom a 18. század vége felé épült. Minden valószínûség szerint ebbe társulhatott be az orosz cár által kirendelt „Orosz Borvásárló Bizottság” is. Részükre a cár pópát és kántort is rendelt Tokajba.

Az egyház azonban a 19. század végére elnéptelenedett, a templom kiürült, ma a puszta templomban csak a cári sassal díszített szószék áll. Egyetlen tárgyáról tudunk, az ikonosztázról, amely a nyíregyházi ortodox egyház kápolnáját díszíti napjainkban.

Amikor erõre kapott a Tokaji helytörténeti gyûjtemény, e templom adott otthon elsõ állandó kiállításának 1962-ben. Manapság a Tokaji Galéria képzõmûvészeti kiállításai tekinthetõk meg az impozáns épületben.

align=right Megújulhat Tokajban a jelenleg galériaként működő ortodox templom – adta hírül 2009-ben a hegyaljai város tájékoztatása alapján az MTI Önkormányzati Sajtószolgálata.

A tokaji önkormányzat közlése szerint sikeres pályázat esetén kijavíthatják a hibákat, megújulhat a templom, és amennyiben arra mód nyílik, a festett toronyóra helyét egy valódi veheti át – a város díszeként.
Település ismertető
  • Tokaj

    Tokaj észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól 54 km-re fekszik, a híres Tokaj-hegyal...

Szállások Tokajon



és környékén