Örsi-hegy - Ábrahámhegy

látnivalók Ábrahámhegyen

Örsi-hegy - Ábrahámhegy

Az Ábrahámhegy községhez tartozó területek csak néhány éve kapták meg a védettséget, így az Örsi-hegy, illetve a Szilvádi-hegy Salföld felé néző lejtői.

Különleges - és ma már természetvédelem alatt áll - az Örsi-hegy növény- és állatvilága. Az alig háborgatott erdőket a mediterrán jellegű szárazabb, melegebb éghajlatot kedvelő tölgyesek alkotják. A hegytetőn és a délies lejtőkön a csertölgy, - többszáz éves, csodálatos példányai a Klastrom-völgyben láthatók, - míg a szűkebb, hűvösebb völgyszakaszokon a kocsánytalan tölgy és a gyertyán fordul elő.

Az irtásokat boróka lepi el. Az erdők és tisztások rendkívül gazdag aljnövényzetében 9 féle védett növényfaj, köztük a fekete kökörcsin, az orchidea-félékhez tartozó agár-kosbor, bíbor-kosbor jelenik meg.

Ebben az erdőben található a Nemzetközi Természetvédelmi Szervezet Vörös Könyvében - azaz a legveszélyeztetettebb fajokat felsoroló jegyzékben - szereplő bogár, az aranyos bábrabló. Ez az utolsó menedéke hazánkban e fajnak! További ritkaság a nagytestű, ragyogó fémes színű dunántúli kékfutrinka, az aranypettyesfutrinka, bőrfutrinka és számos, meleg tölgyesekben élő, díszes levélbogár faj, köztük a nyolcpettyes levélbogár, amelynek összesen 4 lelőhelye ismert a Kárpát-medencében. Védett, mert rohamosan fogy, az ábrahámhegyi erdőkben még gyakori nagy szarvasbogár és orrszarvú bogár is.
Település ismertető
  • Ábrahámhegy

    A Balaton északi partján, a Badacsony-hegytől keletre, Révfülöp községtől 5 km-re, a 71-es út mentén találha...

Szállások Ábrahámhegyen



és környékén