x

Orfűi tavak - Orfű

Látnivalók

Orfűi tavak - Orfű

Az orfűi völgy mélyén folydogáló patak három kis falut – Orfűt, Mecsekrákost és Tekerest – font össze, a keleti oldalvölgyekbe további két falu, Bános és Mecsekszakál települt. A hatvanas években ezt a területet egységes üdülőterületté formálták, amelyet ma Orfű néven ismer az ország. A hatvanas évek elején a Mecsek hegység oldalából folyó karsztvizet egy völgyzáró gáttal felfogva felszíni víztározót hoztak létre az orfűi völgyben.

Elsőként a 11 ha területű Orfűi-tó készült el 1962-ben, ahol fürödni, csónakázni és horgászni lehet. A tó medrét 2003-ban kikotorták és 2004 nyarára már vízzel feltöltve várta a látogatókat. Az orfűi tórendszer legkisebb tavát az Orfűi Horgászegyesület hasznosítja. A tavat források táplálják, vízminősége kiváló. A tó délkeleti végében találhatjuk a Malommúzeumot.

1966-ban jött létre az orfűi tórendszer legnagyobb tava, a 72 hektáron elhelyezkedő Pécsi-tó, a fürdőzők, a horgászok és a vízi sportolók örömére. Jelenleg Baranya megye legnagyobb vízfelülettel rendelkező tava. A Mecsek északi oldalán lévő, hegyek által körülvett tó országosan kedvelt üdülőterület. A völgyzárógátas tónak mint tározónak többirányú rendeltetése van. Az árvízvédelem, az üdülőövezet, a strandolás és a vízi sportok adottságainak megteremtése mellett a sporthorgászat is szerepet kap.

Ezeket követte a 30 hektáros Herman Ottó-tó, – nevét az egyik legismertebb magyar természettudósról kapta – ami hal és madár-rezervátum, számos vízimadárfaj mellett élőhelye olyan ritka védett állatnak is, mint például a vidra. A Mecsekben található orfűi tórendszer második legnagyobb tavát és környezetét a Hermann Ottó horgászegyesület tagjai tartják rendben. A tavon csónakból megfigyelhetjük a védett fajokat. A völgyzárógátas tó igen változatos, akadókkal, nádasokkal szegélyezett, amelyek csónakból jól meghorgászhatóak.

A negyedik tó 1970-ben készült el, ez a 10 hektáros Kovácsszénájai-tó, mely elsősorban a horgászok örömére szolgál. A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének kezelésében van ez a csodálatos, vadregényes víz.

A négy tó összesen 113 hektár vízfelülettel rendelkezik. A tórendszert a Vízfő-forrás táplálja. Az 1960-as évektől, a tórendszer kialakításával vált ismertté Orfű, ekkortól beszélhetünk a turizmus elterjedéséről. Az Orfűi-tó és a Pécsi-tó mellett kezdetben kisméretű üdülőtelkeket és horgásztanyákat hoztak létre, míg a Pécsi-tó nyugati oldalán a gazdálkodó szervek és intézmények vállalati nyaralóikat alakították ki.

A tórendszert Palkó Sándor egykori Baranya Megyei Tanácselnök álmodta meg, akinek bronz mellszobrát 2004. október 9-én avatták fel a Pécsi-tó partjánál, és a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetség horgásztanyájának udvarán helyezték el.