Nepomuki Szent János szobra - Sátoraljaújhely

látnivalók Sátoraljaújhelyen

Nepomuki Szent János szobra - Sátoraljaújhely

align=left Útmenti szobor a Városligetben, a Fehérpatak és a Ronyva árapasztó medrének találkozásánál. Eredetije 1756-ban készült, 1850-ben újrafaragták s a régit ma a Kazinczy Ferenc Múzeum udvarában őrzik. A késő barokk stílusú, rusztikusan megformált, népi ihletésű szobrot homokkőből helyi kézműves mester vagy kőfaragó mester készíthette.

A szobor az 1880-as években elhanyagolt állapotba került. Boruth Elemér a Zemplén című lap szerkesztője hiába figyelmeztette az illetékeseket a kegyeletsértő állapotra. Egy májusi kora reggelen vidám társasággal arra járva a szobrot megfordította, háttal Újhelynek, arcal Borsi felé, s hátára a következő szöveget írta: "Fütyülök Újhelynek! Megyek Borsiba!" Az egész város aztán ezen derült.

Az illetékesek pedig szégyellve az esetet, helyreállítatták a szobrot. Az eredeti szobor süttői kőböl faragott másolata 1983 óta áll a Városligetben. Posztamensén latin nyelvű, verses fohász, magyarul: "Óh , boldog Szentháromság, János szentsége által tisztítsd meg elménket, hogy szívünkben a szertet uralkodjék".

Évszám : 1850. Nepomuki János kanonok Vencel cseh király feleségének udvari papja volt, a gyónási titok megörzéséért 1393-ban vértanu halált szenvedett, a prágai hídról a Moldvába lökték. 1729-ben szentté avatták, ünnepe május 16. Az úton, hídon, vizen járók védőszentjének tekintik.
Település ismertető
  • Sátoraljaújhely

    Sátoraljaújhely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, Miskolctól közúton 82 km-re. Népessége 16500 fő. A...

Szállások Sátoraljaújhelyen



és környékén