Német Színház - Szekszárd

látnivalók Szekszárdon

Német Színház - Szekszárd

A szecessziót, annak is osztrákos változatát képviseli az épület a városban. Az Uglár János által tervezett, 1913-ra felépült Világmozgó filmszínház ma Német Színházként működik.

align=right A Szekszárd Garay tér 4. alatti épület eredetileg mozinak épült 1913-ban, Uglár János tervei szerint, szecessziós stílusban. A korabeli leírás szerint a pazar berendezésű filmszínház a 60-as években leégett. 1985-ben felújították és filmmúzeumként kezdett működni, de 1986. május 7-én ismét leégett. Az újjáépítés során csak az eredeti homlokzatképet állították helyre, de az épület többi része teljesen modern kivitelű lett. A központi részben még egy darabig mozi volt, majd egy újabb épület-felújítást követően 1993-óta a Német Színház működik benne.

align=left A Német Színház 1982 ótal működik. 1982. nov. 11-én a Goethe évfordulóra Földesi Dénes újságíró szervezésében irodalmi összeállítást készítettek, majd a Babits Mihály Művelődési Ház szervezésében rendhagyó irodalomórákat tartottak német nyelven. 1984. február 20-án volt az első német nyelvű színházi előadás, Schnitzler: Anatol című darabja. 1985. jan. 1-jén Német Bemutató Színpad néven megkezdődött a folyamatos színházi működés a Babits Mihály Művelődési Ház kamaratermében.

1992-ben a Tolna megyei Önkormányzat mint megyei önkormányzati intézményt újjáalapította. A Szekszárdi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn - DBU) 1992 óta folyamatosan szerepel a Deutsches Bühnenjahrbuch-ban. 1994. nov. 24-e óta működik új helyén, a Garay tér 4. alatti volt mozi teljesen újjáépített épületében.

Cím: Szekszárd, Garay tér 4.
Telefonszám: 74/316-533
Település ismertető
  • Szekszárd

    Szekszárd a nemes borok és a művészetek városa. Tolna megye székhelye a Dunántúli-dombság és az Alföld talál...

Szállások Szekszárdon



és környékén