Művészetek Háza - Szekszárd

látnivalók Szekszárdon

Művészetek Háza - Szekszárd

A szekszárdi Művészetek Háza Szekszárd egyik legszebb kulturális intézménye. Átépítése után 1984 augusztusában adták át a közönségnek, azóta, mintegy 200 fő befogadására alkalmas kiállító és hangverseny terem tölti be kulturális, művészeti szerepét Szekszárd város életében.

align=left Az 1886-ban alakult zsidó hitközség 1897-ben avatta fel templomát, melynek terveit Petsnik János, gráci műegyetemi tanár készítette. A szecessziós épületet, amely mór stílusjegyekben gazdag, szekszárdi és környékbeli mesteremberek kivitelezték. Mint zsidó templom 1955-ig működött rendszeresen, 1957-ig pedig csupán időszakonként, mivel a második világháború idején a közel hatszáz főnyi szekszárdi zsidót Auschwitzbe deportálták, ahonnan csupán néhányan tértek haza. A mártírhalált haltak emlékének tiszteleg a most is látható sztélé, mely Konrád Sándor kőfaragó műve.

Az elhagyott és ezért rendkívül leromlott állapotú templomot a szekszárdi Városi Tanács 1971-ben vásárolta meg a zsidó egyháztól. Az itt található kegytárgyakból a szekszárdi Hitközség a városban imaházat rendezett be. Az átépítés munkálatai 1981-ben kezdődtek. Az építész, az Ybl-díjas Kerényi József maximálisan tiszteletben tartotta az épület adottságait, így a felújítás során az épületet külsőleg eredeti állapotába állították vissza. Belső tere is megőrizte az eredeti galériás megoldást, megtartották a jelenleg sötétszürkére festett vas tartóoszlopokat és az apszist a teljes valóságában. A galérián körbefutó barna fa mellvéd lambériaként került vissza a földszintre.

align=right Az eredeti adottságokhoz képest két jelentős újítás történt. A zsinagógákban fából készült a galéria-rész, a földszinti padozat és a mennyezetborítás is, s az előtérből fa csigalépcsőn lehetett a galériába jutni. A fa részeket kubai márvánnyal helyettesítették és a korábbinál reprezentatívabb lépcsőfeljáró készült. Kisebb változás, hogy az eredetileg színes üvegablakokat a jelenlegi funkciót nem zavaró, belülről szürkének ható, sajátságos hullámvonal mintázatúval cserélték fel. Újonnan készült a kétszázhuszonnégy égőt magába foglaló világító térplasztika is. Megmaradt az épület homlokzatán Mózes kőtáblája és ennek formáját veszi fel a felújításkor az épület elé állított díszkapu is. A díszkapu csaknem 15 méter magas, mint maga az épület, és megismétli annak belső szerkezetét. A két manuálos, 30 regiszteres orgona, melyet a drezdai Jemlich cég 1989-ben épített, ma is az ország egyik legjobb koncerthangszere.

A Művészetek Házában évente 9-10 egyéni és kollektív tárlatot rendeznek - ma élő már elhunyt kortárs művészek alkotásaiból - s mintegy 26 felnőtt és ugyanennyi ifjúsági koncertnek adnak otthont. Számtalan tudományos és társadalmi rendezvény (konferenciák, esküvők), reprezentatív ünnepség, gyermekprogram, kamara-előadás kap helyet a Ház falai között. Évente 2-3 alkalommal országos jelentőségű rendezvényekre kerül sor, mind a képző-, mind a zeneművészet terén: a három évente ismétlődő Országos Színesnyomat Grafikai Kiállítás, a Festészeti Triennálé, Zenetanárok Országos Zongorahangversenye, kórus és kamarazenekari találkozó.

Cím: Szekszárd, Szent István tér 28.
Telefon: (74) 511-247
Település ismertető
  • Szekszárd

    Szekszárd a nemes borok és a művészetek városa. Tolna megye székhelye a Dunántúli-dombság és az Alföld talál...

Szállások Szekszárdon



és környékén