Munkácsy Emlékház - Békéscsaba

látnivalók Békéscsabán

Munkácsy Emlékház - Békéscsaba

align=left Steiner Jakab az Apponyi grófok intézője az 1840-es években a csabai szőlőkben 8 szobás kis klasszicista kastélyt épített. Az egykor jobb napokat látott udvarház a szocialista átépítések vihara után megközelítve egykori fényét ma is meggyönyörködteti egyszerű, harmonikus arányaival az oda látogatókat.

Mivel a belső tér teljesen körbejárható, alkalmas kiállítóhelynek. Különösen, hogy falai között valaha olyan híressé vált ember töltött boldog perceket, mint Munkácsy Mihály. Az Ő édesanyja testvére, Reök Sarolta volt az építtető Steiner Jakab felesége. Itt lakott Munkácsy húga Gizella, miután Csabára kerültek az árva testvérek. Miska Reök Istvánnal, nagybátyjával élt, de úgy 2 évig ide jártak ebédre, délutáni játékra.

align=right Ennek emlékére rendezték be a hátsó négy teremben a Munkácsy Mihály munkásságát 21 festményével reprezentáló kiállítást. Ezeket a képeket a Magyar Nemzeti Galéria anyagából kölcsönzik, míg a város tulajdonát képező 9 Munkácsy művet a Munkácsy Múzeum őrzi.

A nagynéni halálát követően, 1854-ben Steiner Jakab eladta a kúriát az Omaszta családnak, akik egészen az 1950-es évekig laktak itt. Az utolsó leszármazott az evangélikus egyháznak adta a család arcképeit, bútorait, tárgyait, ennek köszönhetően megőrződtek azok. E hagyatékból restaurált darabok kiállítása nyújt most némi ízelítőt a vidéki, kisnemesi kúriák életéből.

A szocializmus idején tejbegyűjtőként, pártházként, lakásokként funkcionált az épület. Ma az önkormányzat tulajdona. 1994-ben, Munkácsy születésének 150 éves évfordulóján nyitották meg az emlékházat.

align=left Békéscsaba, Gyulai út 5.
Tel.: 66/442-080
Nyitva tartás:
Télen: X. 24-től IV. 30-ig
Keddtől péntekig: 9.00 – 16.00 óráig
Szombaton: 10.00 – 16.00 óráig
Vasárnap, hétfőn és ünnepnapokon zárva
Nyáron: V. 02-től X. 22-ig
Keddtől péntekig: 9.00 – 17.00 óráig
Szombaton és vasárnap: 10.00 – 16.00 óráig
Hétfőn és ünnepnapokon zárva
Település ismertető
  • Békéscsaba

    A közel 64 ezer lakosú Békéscsaba Magyarország dél-keleti határán, Budapesttől mintegy 200 km-re található. B...

Szállások Békéscsabán



és környékén