Móra Ferenc Művelődési Köpont - Kiskunfélegyháza

látnivalók Kiskunfélegyházán

Móra Ferenc Művelődési Köpont - Kiskunfélegyháza

align=left Az épületet 1886-ban a félegyházi tanács emeltette kölcsön pénzből a kiegyezést követő kapitalista időszakban. "Nemcsak vendéglőnek és szállodának, hanem kultúrház céljára is épült." Nem kis örömet okozva a helyi bálozóknak, színészeknek, és lakosoknak, hogy a városi kulturális életnek megfelelő, impozáns épületet emel a város vezetősége.

Már az építtetés idején büszkélkedtek Pásztor Gyula tervei alapján készülő épülettel. Számos híradást olvashatunk a Félegyházi Közlöny oldalain a Korona Szálló közösségi térként való sikeres működéséről, nagy kihasználtságáról.

A világháborúk és az azokat követő zavaros időszakok természetesen városunk ezen intézményét is megviselték. 1945-ben a közigazgatás és a katonaság sajátította ki, hivatali feladatok ellátására alakítva át a szálló helyiségeit. Az épület régi fényét, és funkcióját 1957-ben nyerte vissza, amikor a városban már hét éve működő művelődési központ beköltözött a falai közé.

align=right Az épület fennállásának centenáriumi esztendejében bezárták az intézmény kapuit, ugyanis a ház állapota annyira leromlott, hogy életveszélyessé vált. A felújításokat 1987-ben kezdték meg, amely 1990 -es ideiglenes megoldásig a közművelődési munka soha nem látott nehézségeit hozta magával. Az átmeneti időszakban a dolgozók munkájukat változó helyszíneken végezték, előadásaikat pedig iskoláktól bérelt tornatermekben tartották meg.

1990 -ben a Holló házban talált otthonra a művelődési központ, ahol lelkes közművelődési tevékenységüket végezték a szervezők, a kis befogadóképességű kamarateremben, és klubszobákban.

Hosszas hányadtatás után, 1996-ban a ház fennállásának 110. évfordulójának évében adta át Göncz Árpád köztársasági elnök a kultúra számára a felújított épületet. A ház felújítása során visszanyerte régi pompáját, ezáltal büszkén állíthatom, hogy a megye legszebb, legimpozánsabb művelődési intézményévé vált a Móra Ferenc Művelődési Központ Ifjúsági és Közösségi Ház.
Település ismertető
  • Kiskunfélegyháza

    Kiskunfélegyháza város Bács-Kiskun megyében, a Duna-Tisza közén található. Jelentős közlekedési csomópont: ...

Szállások Kiskunfélegyházán



és környékén